StoryEditor

Na prosvjednike u Beogradu bacali suzavac iz 1990., rok mu istekao prije 25 godina

Piše D  /  14.07.2020., 10:07h

Na prosvjedima koji su u Beogradu počeli 7. srpnja zbog najave pooštravanja epidemioloških mjera, policija je na prosvjednike ispaljivala suzavac koji je proizveden 1990. godine, što je izazvalo uznemirenost kod građana, ali i oporbenih stranaka.

Naime, prilikom rastjerivanja okupljenih prosvjednika ispred zgrade Skupštine Srbije i sukobima s prosvjednicima u centru Beograda 7., 8. i 9. srpnja ispaljeno više desetaka spremnika suzavca, koje su se mogle naći po ulicama nakon što su sukobi završili. Reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) snimili su spremnike s oznakama "Metak 38mm MN-01 CS".

Kao godina proizvodnje na nekim spremnicima piše 2012. godina, no pronađeni su spremnici proizvedeni prije trideset godina, odnosno 1990. godine. 

RSE je ove spremnike pronašao u ponudi kompanije "Trayal" iz Kruševca koja se desetljećima, pored ostalog, bavi proizvodnjom eksplozivnih i pirotehničkih sredstava.

U opisu proizvoda pod nazivom "kemijski metak za neutraliziranje MN-01", na sajtu "Trayala" navodi se da je ovo "pirotehničko sredstvo namijenjeno za privremeno onesposobljavanje nezaštićenog ljudstva na otvorenom i zatvorenom prostoru".

U tehničkim karakteristikama navodi se da je rok upotrebe suzavca pet godina, odnosno da ga je "najbolje upotrijebiti" u tom periodu.

Iz tvrtke nisu odgovorili na pitanje RSE-a što se događa sa sastavom suzavca i njegovim učincima nakon što je rok upotrebe prošao prije 25 godina.

Ovo pitanje pokrenuli su građani na društvenim mrežama koji su također objavljivali fotografije spremnika, a postupke policije na prosvjedima u Beogradu osudile su nevladine organizacije i oporbene stranke.

Pokret slobodnih građana objavio je 11. srpnja da je "rok trajanja suzavca pet godina, a da nakon toga dolazi do promjene kemijskog sastava i tada otrov postaje jači".

Nekadašnji načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na Vojno medicinskoj akademiji toksikolog Dragan Joksović rekao je da su suzavcem na prosvjedima u Beogradu stvoreni "idealni uvjeti za širenje svih infekcija, a posebno korona virusa koji sada najviše cirkulira".

"Sluzokoža je oštećena uslijed kemijskog djelovanja na sluznice. I da nose maske, prosvjednici su izloženi kašlju, kihanju i svemu drugome, a oštećena sluznica idealna je za sve mikroogranizme i viruse", rekao je Joksović, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:38