StoryEditor

Na prijedlog Vilija Beroša: Za pomoć Hrvatima u BiH u epidemiji dodijeljeno 43 milijuna kuna

Piše D  /  09.04.2020., 12:04h

Odluka o poticanju zdravstva za suzbijanje epidemije Covid-19 u Bosni i Hercegovini prihvaćena je od strane članova Vlade Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša.

„S obzirom na Ustavnu odrednicu prema kojoj Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu i promiče njihove veze s domovinom, kojom se dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči posebna skrb i zaštita od strane Republike Hrvatske, u Državnom proračunu RH osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 43 milijuna kuna (5,8 milijuna eura) na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske“, izvijestio je ministar zdravstva Beroš.

Sredstva će se doznačiti zdravstvenim uredima za njihovo poticanje u suzbijanju epidemije Covid-19 u BiH, za podmirivanje dijelova obaveza prema dobavljačima lijekova, nabavku potrošnog i ugradbenog materijala u svrhu suzbijanja epidemije, kazao je Beroš.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je kako dodjela sredstava dogovorena hrvatskim Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te uz suglasnost Ministarstva financija.

Milas je izvijestio kako je Središnji ured „u kontaktu s predstavnicima zdravstvenih ustanova i predstavnicima vlasti Hrvata u BiH svakodnevno“ te kako je ova odluka „donesena uz razgovore s ravnateljima bolnica, sukladno potrebama situacije na terenu i njihovim mogućnostima“.

„Na ovaj način smo iskazali našu solidarnost i podršku u suzbijanju epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, osobito u dijelovima te zemlje gdje žive Hrvati kao konstitutivan narod“, zaključio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić kazao je ranije kako su sredstva namijenjena suzbijanju epidemije Covid-19 u BiH sredstva koja su u državnom proračunu Hrvatske ranije određena za pomoć Hrvatima u BiH te kako je riječ o preraspodjeli njihove namjene, bez ukidanja financijske pomoći Hrvatima u BiH pri rebalansu državnog proračuna, prenosi Anadolija.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:23