StoryEditor

Na pomolu pljačka u "Napretku“?

Piše D  /  09.10.2023., 14:31h

Zašto je predsjedniku HKD Napredak Nikoli Čiči i najbližim mu suradnicima u interesu žurno prodati Napretkov dom na Trebeviću po nižoj cijeni od ponuđene? I zašto je protiv njega podnesena prijava Stegovnom sudu, pita se Katolički tjednik.

Piše: Josip Vričko,  Nedjelja.ba

Potkraj prošloga tjedna mediji su objavili informaciju kako je Skupština HKD Napredak još prošle godine donijela odluku o prodaji Napretkova doma na Trebeviću te kako je posao realiziran ovih dana. A cijene je, obznanili su iz ovoga Društva, poslovna tajna. Zanimljivo je, međutim, da su novinarima obznanili i kako zainteresiranih nije bilo i kako je jedini upit poslao najmoprimac koji je bio u Napretkovu domu od 2017.

Cijena je – dva milijuna!

„On, objektivno, uslijed korone, nije zaradio ni za kave. Tako da smo raskinuli ugovor na njegov zahtjev u veljači 2021. On je sve pokušavao, održavao dom, uveo videonadzor… Kada je objekat ostao prazan angažirali smo domara da prati da se nešto ne ošteti. Dom je povremeno propadao, skupljala se vlaga… Trenutačno nije u perfektnom stanju“, kazao je neimenovani izvor iz Napretka jednome sarajevskom portalu, a prenijeli su drugi.

Možda je uistinu cijena poslovna tajna. Međutim, iz pismu koje je 6. listopada ove godine član Središnje uprave (SU) HKD Napredak Franjo Bratić uputio Stegovnom sudu i Nadzornom odboru Društva doznajemo kako je na sjednici Središnje uprave u Zagrebu 3. lipnja 2023. donesena Odluka o utvrđenoj najnižoj cijeni Napretkova doma Trebević u iznosu od 2 milijuna KM. I ta je Odluka potvrđena na sjednici u Busovači 9. rujna.

„No, na sjednici SU u Sarajevu 23. rujna objekat na Trebeviću bio je prodan za 1 700 000 maraka. Predsjednik (Nikola Čiča, op. aut.) morao je odbiti i ne prihvatiti ovakav mizeran ugovor, ali on je i sudjelovao u njegovu kreiranju sa samo jednim članom povjerenstva, gospodinom Josip Križanovićem. Na ovaj način Napretku je nanesena šteta od najmanje 300 000 maraka“, napisao je Bratić u svojoj prijavi, prilažući integralne zapisnike sa sjednica Središnje uprave i Odluke predsjednika Čiče te tražeći od Nadzornog odbora i Stegovnog suda da izvrši uvod i izrekne adekvatnu mjeru.

Da bi se stekla adekvatnija slika o stanju valja imati na umu kako je riječ o Domu površine 866 m2 te približno 240 m2 terasa i pripadajućem mu zemljištu površine oko 43 000 m2 (43 duluma).

Iz razgovora s različitim agencijama za nekretnine koje smo ovo prilikom kontaktirali, nalazi se zajednički zaključak kako je 1,7 milijuna (doslovce preneseno) „smiješna cijena“ i da sve vrijedi puno više!

Žurni odgovor…

Netočna je, također, i tvrdnja kako je jedini upit poslao spomenuti najmoprimac. Naime, 22. rujna pismo namjere poslala je poduzetnica iz Njemačke koja danas živi u Sarajevu gospođa Diana Preissner. I već sljedećega dana dobila je e-mail:

„Ovim putem vam želimo zahvaliti na dostavljenom pismu namjere i iskazanom interesu za kupovinu Napretkova doma na Trebeviću i obavijestiti kako je Središnja uprava HKD Napredak, a temeljem odluke Skupštine o prodaji donesene 26. studenoga 2022., na svojoj XXVII. sjednici održanoj u Sarajevu 23. rujna 2023. odlučila prihvatiti ranije dostavljenu ponudu po osnovu koje će se u zakonskim okvirima na za to propisan način izvršiti prodaja Doma za kojeg ste iskazali interes.“ Međutim, ovo pismo namjere uopće nije bilo iznijeto pred članove Središnje uprave. Naprosto, sakriveno!

No, gospođa Preissner je nakon telefonskog kontakta s pojedinim članovima SU-a, 27. rujna poslala svoju službenu ponudu te 28. rujna i osobno razgovarala s Čičom. Tom joj je prigodom predsjednik HKD Napredak najprije kazao kako je prodaja završena stvar, budući da je Društvo dobilo odobrenje od Kantona Sarajevo da Dom može prodati isključivo ponuđaču Senadu Spahiću. Ipak, obećao je kako će ponuda gospođe Preissner, koja je bila veća od Spahićeve, biti predočena članovima SU-a. U međuvremenu je gospođa Preissner, potaknuta činjenicom da je njezino prvotno pismo namjere bilo sakriveno od Središnje uprave, svoju ponudu s popratnim pismom, u kojemu je postavila niz pitanja glede procedure i transparentnosti procesa, poslala na mail adrese svih članova SU-a.

No, unatoč svemu, predsjednik Čiča s većinom članova SU, samo je spomenuo da postoji ponuda, ali da „to nije prava ponuda“ te ju jednostavno neće razmatrati.

Brojna (otvorena) pitanja

U očekivanju očitovanja na Bartićevo pismo, otvorenim ostaju sljedeća pitanja:

-Kako je moguće da pri prodaji ovako velikog objekta nije proveden javni natječaj, čime bi se gotovo sigurno dobilo više ponuda?

-Zašto na sjednici Središnje uprave nije razmatrano pismo namjere gospođe Preissner? A, dakako, brojne dvojbe/sumnje otvara i inzistiranje pojedinih Napretkovih dužnosnika da se Dom poroda po nižoj cijeni Spahiću kojega se – vidljivo je iz istupa u medijima – spominje kao „spasitelja“ jer je, eto, jedini poslao ponudu (što, dakako, ne odgovara istini).

-Zatim, čijom krivnjom Dom trenutačno nije u „perfektnom stanju“?! Obrazloženje kako je na prodaji gosp. Spahiću inzistirao Kanton Sarajevo ne čini se naročito vjerodostojnim.

Kako bilo, Izborna skupština Društva što će se održati 14. listopada mogla bi biti vrlo burna. I ne samo zbog – sad već! – slučaja Trebević, nego i zbog čitavog niza potencijalnih skandala o kojima je u svojoj prijavi pisao gospodin Bratić:

Riječ je o prijavi protiv Nikole Čiče za tešku povredu Statuta Društva, krivotvorenje akta SU; Odluke o imenovanju člana Uprave – direktora Napredak Futura d.o.o, falsificiranje Zapisnika Središnje uprave održane u Zenici 15. svibnja, neprovođenje Odluke Središnje uprave održane u Zagrebu čime je onemogućeno održavanje PULS-a u Garevcu, nanošenje materijalne štete Društvu od najmanje 300 000 KM neprovođenjem Odluke o utvrđivanoj najnižoj cijeni za prodaji Napretkova doma Trebević u iznosu 2 milijuna maraka.

Hoće li članovi skupštine išta od toga razmatrati i hoće li biti kritične mase koja će inzistirati na razjašnjenju ovih pitanja, ostaje vidjeti. U svakom slučaju, iako se nesumnjivo velika šteta nanosi Društvu prodajom njegove imovine ispod cijene, i to pod sumnjivim okolnostima, jasno je kako će biti još veće posljedice rasprodaje Napretkova ugleda zbog vrlo mogućega postojanja mutnih radnji njegova vodstva.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:10