StoryEditor
covax mehanizam

Na pomolu nova afera? 2020. plaćeno 800.000 doza cjepiva, stiglo manje od trećine. Gdje je deset milijuna?

Piše desk  /  12.06.2022., 10:16h

Zahvaljujući posljednjem izvješću Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u javnost je dospjela informacija kako je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH 2020. godine uplatilo sredstva za nabavu 800 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa, a u zemlju je stiglo tek 218510 doza.

Zašto cjepiva nisu u potpunosti isporučena, što će biti s uplaćenim novcem i je li nova afera na pomolu, provjerio je BHRT.

U revizorskom izvještaju o radu Ministarstva zdravstva FBiH za prošlu godinu navodi se sljedeće:

U skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavom cjepiva putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX) Ministarstvo je avansno u 2020. godini uplatilo sredstva u iznosu od 13.722.042 KM za nabavu 800.000 doza cjepiva, od kojih je isporučeno samo 218.510 doza. To bi značilo da za oko 9.974.000 KM isplaćenog novca nije stigla nijedna doza.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH podsjećaju kako je Covax ponudio cjepiva Astra Zeneca koja nisu naišle na dobar prijem kod BH građana još od početka procesa cijepljenja.

"To je razlog zbog čega nije došlo do isporuke cjelokupne količine od 800 tisuća doza i zbog toga je sada na razini Vlade, ali i ministarstva civilnih poslova i Vlade RS-a i Distrikta Brčko, koji su potpisnici sporazuma, da se donose odluke kako dalje postupati", kaže Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iz ministarstva Civilnih poslova, koje je jedan od potpisnika ugovora s Covaxom, ističu da je Covax mehanizam složena struktura koja uključuje stotine država svijeta s velikim narudžbama cjepiva te da zastoj u isporukama ovisi o proizvodnim mogućnostima dobavljača, te da je to rizik s kojim se suočavaju svi partneri u navedenom mehanizmu. Odluku o daljnjim koracima ministarstvo će donijeti u suradnji s partnerima – zdravstvenim vlastima u BiH.

"Konačna odluka o navedenom još nije donesena. Svi ključni partneri u ovom procesu iskazuju izuzetno kooperativan odnos te cijenimo da neće biti potrebe za trajnim prekidom suradnje s Covaxom koji kao oblik suradnje među državama u svijetu na polju imunizacije može biti značajan za sve vrste sličnih pandemija koje se mogu pojaviti i u budućnosti.

Upravo iz navedenih razloga ulažu se dodatni napori kako bi se problem trenutnog zastoja u isporukama cjepiva riješio na najbezbolniji način za sve ugovorne strane, uz mogućnost ostanka BiH", poručuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:28