Article_Top_970x250

Na pomolu je kraj rata dviju Koreja koji traje već 70 godina

sjeverna i južna koreja

Na pomolu je kraj rata dviju Koreja koji traje već 70 godina

tra 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sjeverna i Južna Koreja pregovaraju o tome da službeno okončaju rat u kojem se još uvijek tehnički nalaze od 1950. godine.

Na sljedećem summitu južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una susjedi bi mogli objaviti zajedničku izjavu kojom će nastojati ublažiti vojne napetosti i okončati dugogodišnje sukobe, navodi se u izvješću, prenosi Index.hr.

Summit za deset dana

Kim i Moon sastat će se 27. travnja u pograničnom selu Panmunjom, što je prilično simbolično s obzirom na to da je upravo u toj demilitariziranoj zoni koja dijeli Korejski poluotok potpisano primirje u Korejskom ratu.

Kim će biti prvi sjevernokorejski čelnik koji će kročiti na tlo Južne Koreje još od kraja rata 1953. godine. Dva prethodna međukorejska sastanka održana su u Pjongjangu 2000. i 2007. godine.

Otvaranje puta Kimu za sastanak s Trumpom?

Nijedan mirovni ugovor nije bio potpisan kako bi zamijenio primirje iz 1953., kojim je okončan Korejski rat. Uspješan sastanak Kima i Moona otvorio bi put prema sastanku Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa, prvog između sjevernokorejskog i američkog lidera.

Poluotok ostaje podijeljen, a jedan od načina rješavanja sukoba mogao bi značiti vraćanje teško osnažene demilitalizirane zone (DMZ) u prvobitno stanje, navodi Munhwa Ilbo. Stotine tisuća vojnika trenutno čuvaju područje s obje strane.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250