StoryEditor
crna gora

Na novoj autocesti u prva četiri dana izgorjela četiri automobila, 40 ih prokuhalo. Upućeni tvrde da to nije slučajno, imaju savjete za vozače...

Piše esk  /  18.07.2022., 14:58h

Turisti iz susjedstva prema crnogorskom primorju mogu putovati prema svojim odredištima novootvorenom dionicom autoceste od Mateševa, kod Kolašina, do Smokovca, kod Podgorice, prenosi Kurir.rs.

Dionica je duga 41,5 kilometar, i do 21. srpnja cestarina se neće naplaćivati. Iz Direktorata za državne ceste Crne Gore ističu da se radi na izradi dokumentacije za izgradnju druge faze dionice kako bi cestovni pravac Podgorica-Beograd bio u formi autoceste.

Koliko je važna novoizgrađena dionica govori i podatak da je samo u prvom danu taj put prešlo oko 18.000 vozila, objavio je RTS.

Nažalost, u prva četiri dana već je bilo i prometnih nesreća. Potpuno su izgorjela četiri automobila, dok su motori čak 40 vozila "prokuhali".

Na sreću, nitko nije ozlijeđen, a stručnjaci upozoravaju da se vožnja mora prilagoditi uvjetima prometa, provjeriti ispravnost vozila i voziti prema postojećim ograničenjima na tom putu. Temperature u južnom dijelu Crne Gore ovih dana idu i do 39 stupnjeva. 

Na magistrali od Podgorice ka Baru, negdje kod Virpazara, preksinoć je izgorjela kamionska prikolica, a požar je zahvatio i okolno raslinje i sad je lokaliziran. Navodi se da se u Crnoj Gori vozi oko 265.000 automobila, a da je njihova prosječna starost oko 15 godina.

Što se tiče kvalitete prometa na autocesti vozači su zadovoljni.

- Odlično, vrhunski, najbolje trenutno u Europi. Brzo, sigurno, fenomenalno. Sve je idealno. Mnogo brže i mnogo sigurnije. Sretni smo što je mnogo brže i u svakom slučaju sigurnije - samo su neki od dojmova putnika, koji su se vozili novom autocestom.

Miroslav Mašić, direktor Direktorata za državne ceste Crne Gore, kaže da Ministarstvo posljednjih godina radi na planu za realizaciju nastavka naredne dionice dužine oko 23 kilometra. 

U okviru Facebook grupe "Oči Podgorice" Predrag Tomović dao je svoje mišljenje, zbog čega dolazi do požara na autoputu "Princeza Ksenija". 

image

U okviru Facebook grupe "Oči Podgorice" Predrag Tomović dao je svoje mišljenje, zbog čega dolazi do požara na autoputu "Princeza Ksenija".
 

SCREENSHOT -

"Do prije 25 godina postojalo je nepisano pravilo: ako auto može izvući normalno uz Meterize (veliki uspon iznad Podgorice) auto (zastava, jugo, lada, pezejac...) se nije doživljavalo kao "kanta".

Autocesta predstavlja nove Meterize, jer u dva dana dvadesetak vozila nije moglo proći ovaj "Cooperov test za automobile", odnosno dosta njih je prokuhalo, a jedno se i zapalilo.

Od Zlatice pa do Mateševa imamo 40 kilometara, od čega je gotovo cijelom dužinom priličan uspon, jer autocesta savladava preko 1.000 metara nadmorske visine. 

Osim službenih uputa za vožnju autocestom, dodali bi neformalne: Ako je vozilo malo starije, kontrolirati razinu vode u sustavu za hlađenje, ne pretovarati auto, i ne forsirati vožnju, dozvoljena brzina od 100 km/h nije obveza! Sretan put svim sudionicima u prometu...

P.S. Inače, danas je na autocesti prisutan veliki broj pripadnika Prometne policije, koji kontroliraju brzinu, a primijetili smo i da asistiraju vozačima čija su se vozila pokvarila", stoji u opisu na spomenutoj stranici.

U komentarima koji su nastupili, većina korisnika se složila s njim, pogotovo oni nešto iskusniji i vozači s većim stažem za volanom, navodeći kako možda voze automobile koji su stariji, ali da znaju kako njima prelaziti ovakve dionice.  

"Konačno netko objasnio. Išao sam više puta i prije otvaranja. Veliki je to uspon, a dugotrajan. Ako auto nije skroz ispravan, nema šanse", bio je jedan od komentara.  

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:16