StoryEditor

Na marku izvoza BiH uveze četiri marke prerađevina od voća i povrća

Piše D  /  25.06.2019., 01:06h

Povrća je Bosna i Hercegovina izvezla u vrijednosti od oko 37 milijuna KM, dok prerađevine od povrća i voća sudjeluju s 20 milijuna KM ili 11 posto. S druge strane, u uvozu također dominira voće, s tim da najveći udio čini tropsko voće.

Analize posebno upućuju na značajan nesrazmjer u preradi, gdje na jednu marku izvoza uvozimo četiri marke prerađevina. Ti podaci koje je predstavila Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom upućuju i na potrebe značajnijeg unapređenja prerade. Da te trendove žele okrenuti u svoju korist, pokazuju i napori prerađivača širom zemlje koji ulažu u nove tehnologije, uvode suvremene prakse i rade na brendiranju svojih proizvoda.

Prerađivač iz kompanije "Fana" Srebrenik Alen Džafić izjavio je da brendiranjem namjeravaju u narednom periodu izgraditi prepoznatljiv identitet svojih proizvoda.

- U nastojanju da budemo učinkovitiji i konkuretniji značajno nam je pomogao projekt USAID/Sweden FARMA II kroz sufinanciranje nabavke jedne proizvodne linije u preradi povrća, a koja će nam pomoći da budemo konkurentniji, prije svega na inozemnom tržištu. Ta suradnja će nam omogućiti i pretpostavke za budući razvoj te povećanje otkupa svježeg povrća - poručio je Džafić.

Nenad Ljubojević iz zadruge "Uvac Rudo" naveo je da je izuzetno važno raditi na unaprjeđenju tehnologije i certifikaciji.

- Uveli smo HACCP standard, a podržali smo 15 proizvođača u implementaciji GLOBALGAP standarda. Nužno je pratiti te procedure i certifikaciju kako bismo bili konkurentni na domaćem, a posebno na međunarodnom tržištu - dodao je Ljubojević.

Tvrtka "Boletus" iz Foče je kroz suradnju i podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavila opremu i osuvremenila proizvodnju. Direktor "Boletusa" Miro Vrećo također upućuje na nužno unaprjeđenje.

- Uz podršku USAID/Sweden FARMA II smo osigurali certifikate HACCP, ISO 9001:2015, te organske standarde. Zahvaljujući tome, 80 posto našeg plasmana ide u izvoz, uglavnom za Europsku uniju - istaknuo je Vrećo.

Poručio je poljoprivrednicima da se ozbiljan pristup uzgoju i proizvodnji jagodastog voća isplati, da pređu sa konvencionalne na organsku proizvodnju, te da poštuju domaće i EU propise iz te oblasti kako bi zajedno mogli osigurati plasman na EU tržište i dokazati se kao pouzdan partner.

- Kada je u pitanju prerada voća i povrća, u izvozu dominira program kiselog povrća, dok su uvozu to sokovi. Podaci upućuju da prostora za prerađivače ima na domaćem, ali i na međunarodnom tržištu - zaključuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:03