StoryEditor

Na Malti postignut predsporazum o raspodjeli migranata spašenih na moru

Piše D  /  23.09.2019., 10:09h

"Postigli smo dobre rezultate koji su doveli do zajedničkog dokumenta, proizašlog iz dvaju dokumenata, Francuske i Njemačke s jedne strane i Malte i Italije s druge tijekom prethodnih sastanaka u Helsinkiju i u Parizu", izjavio je malteški ministar unutrašnjih poslova Michael Farrugia, domaćin mini summita o imigraciji, prenosi Hina.

Tekst opisan kao temelj sporazuma bit će predan na odobrenje svim zemljama Europske unije na Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove u Luksemburgu 8. listopada, precizirali su ministri unutrašnjih poslova četiriju zemalja (Njemačke, Francuske, Malte i Italije) i Finske kao predsjedavajuće EU-a.

"To je tek prvi korak koji okuplja naše četiri zemlje od kojih su dvije (Italija i Malta) izravno pogođene iskrcavanjem migranata na njihovim obalama", objasnio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner na konferenciji za novinare.

Rekao je da sadržaj dokumenta neće biti odmah objavljen. "Želimo prvo izvijestiti druge zemlje članice, što je normalno", dodao je.

Mehanizam raspodjele, kojeg je snažno zagovarala Italija koja tvrdi da joj njezini partneri nisu pružili podršku u prihvatu migranata, bit će privremen u očekivanju novih pregovora o dublinskim pravilima.

"Uvijek smo govorili da osobe koje stignu na Maltu ili u Italiju, stižu u Europu", rekla je Luciana Lamorgese, nova talijanska ministrica unutarnjih poslova, koja je pozdravila tekst sastavljen na Malti.

To je bio njezin prvi međunarodni posjet od kada je preuzela funkciju od Mattea Salvinija, tvrdog protivnika imigracije, čija je politika bila obilježena zatvaranjem talijanskih luka brodovima s migrantima.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:13