StoryEditor

Na Korićanskim stijenama obilježena 27. godišnjica od ubojstva 200 Bošnjaka i Hrvata

Piše D  /  21.08.2019., 02:08h

Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije Republike Srpske iz Prijedora. Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara. Na tom stratištu danas su obitelji ubijenih, preživjeli i članovi Saveza logoraša u BiH odali počast stradalim, prenosi Anadolija.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH rekao je kako se radilo o organiziranom zločinu.

"Danas prije svega svjedočimo o jednom teškom zločinu koji je planiran, organiziran i izvršen od sistema, od politike, sistema institucija. Izvršitelji su bili pripadnici prijedorske policije koji su na svirep, poseban način strijeljali 200 nedužnih građana BiH, Prijedora, logoraša koji su dovedeni ovdje i strijeljani i ono što je otežavajuće je što za ovako težak, planiran zločin sve ovo vrijeme su činili i čine napore da se zločin prikrije, da ima što manje svjedočenja i što manje traga, a ono što je posebno teško je da obitelji žrtava prolaze tešku situaciju kada je u pitanju pronalaženje svojih najmilijih, njihova identifikacija, ukop posmrtnih ostataka koji se ukopavaju nekompletni“, rekao je Mešković.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Dnevnik.ba
 

25. travanj 2024 04:03