StoryEditor
Disciplinski postupak

Sarajevska politika čeka smjenu tužiteljice Gordane Tadić

Piše desk  /  17.09.2021., 19:57h

Ni danas nema odluke o razrješenju Gordane Tadić, nakon jučerašnje sjednice Disciplinskog povjerenstva VSTV -a. Njezin odvjetnik Vlado Adamović kaže da se od početka procesa sve vrti i sve ide u prilog određenim političkim subjektima.

Nije poznato je li odluka donesena i kada će biti dostupna javnosti i odvjetnici Gordane Tadić. Iako su neki mediji jučer objavili da je prvostupanjska presuda o razrješenju potvrđena, Vlado Adamović nada se drugačijem rješenju.

A materijalni dokazi, kao tvrdi, odnose se upravo na slučajeve za koje je Tadića dio političke javnosti najčešće optuživao, visoku korupciju i ratne zločine, koji su, kako tvrdi Adamović, pokrenuti tijekom njezina mandata.

U VSTV -u bez odgovora. Ovaj put neće ponoviti istu grešku i o svemu obavijestiti javnost pred odvjetnikom, rekli su za N1 neslužbeno. Čini se da ćemo morati pričekati konačnu odluku

Podsjetimo Gordanu Tadić da se tereti za nemar i nemar u izvršavanju službenih dužnosti te nepostupanje u skladu s odlukama, nalozima ili zahtjevima Vijeća, točnije da je predmete dodijelila tužiteljima prema podobnosti, a ne putem CMS sustav gdje se slučajevi dodjeljuju automatski.

U svom iskazu pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom prošle godine odbacila je te navode, najavivši istrage o korupciji.

A išlo je zajedno s drugima protiv Osmana Mehmedagića, šefa OSA, Fadila Novalića, premijera Federacije, zbog čega su reagirali u SDA, tvrdeći da se radi o političkom progonu iza kojeg stoje SNSD i HDZ. HDZ i Savez za bolju budućnost to su branili tvrdeći da se radi o političkom pritisku na pravosuđe. Pucnjava se nastavila do danas, s druge strane, oporba u RS -u ostala je dosljedna, Tužiteljstvo BiH štiti zločin Milorada Dodika

U slučaju da Tadić ili disciplinski tužitelj nisu zadovoljni ishodom postupka, postoji još jedna mogućnost žalbe cijelom sazivu VSTV -a, koji će to razmotriti na jednoj od sljedećih sjednica.

Jučerašnjoj sjednici drugostupanjskog disciplinskog povjerenstva prisustvovao je i poznati nizozemski sudac i strani savjetnik u VTSV-u, Kees van der Weide. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:15