StoryEditor

Na Humcu predstavljen Zbornik radova "Kulturno-povijesna baština Općine Ljubuški"

Piše D  /  09.02.2018., 10:02h

Oko 750 000 maraka investicija za očuvanje kulturno-povijesne baštine uloženo je u protekle dvije godine u općini Ljubuški, istaknuo je sinoć mag. arheol. Mirko Rašić na predstavljanju Zbornika radova “Kulturno-povijesna baština Općine Ljubuški” – posvećenog 130. obljetnici Muzeja na Humcu.

On je sinoć zajedno sa profesorima Antom Uglešićem, Tomislavom Fabijanićem i Miroslavom Glavičićem predstavio Zbornik radova sa znanstvenog simpozija kojeg su 2014. u spomen 130 godina Muzeja na Humcu organizirali Općina Ljubuški i Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog, prenosi Radio Ljubuški.

Rašić se tom prilikom prisjetio kako su 2014. godine, s idejom da općina Ljubuški pruži primjer drugim općinama kako treba njegovati povijesnu baštinu, uspjeli organizirati dvodnevni znanstveni skup na Humcu, na koji su pozvali brojne stručnjake koji pripadaju različitim znanostima i znanstvenim disciplinama iz BiH i regije, a radovi s tog simpozija našli su se u zborniku, koji je sinoć predstavljen.

Dodao je kako su željeli da profesori koji su sudjelovali na tom simpoziju svojim znanjem i iskustvom doprinesu početku procesa preporoda, što se prema njemu i dogodilo.

Sinoć je naveo kako smatra da su plodovi tog simpozija danas opće vidljivi.

Pokrenuto je pitanje redefiniranja muzeja na Humcu koji je bio pasivni čuvar kulturno-povijesne baštine, a sada je važan sudionik u valorizaciji kulturne baštine, te je postao pristupačniji građanima budući da ima svoje radno vrijeme i svoje zaposlenike.

"Općina Ljubuški se danas može pohvaliti s 10 jubilarnih istraživanja, prilikom kojih su otkrivena brojna nova nalazišta, u suradnji s različitim znanstvenim institucijama. Od 2015. do danas se dogodilo trostruko povećanje arheoloških istraživanja u općini Ljubuški, u odnosu na čitavu povijest arheoloških istraživanja ljubuškog kraja. Ovaj broj možemo promatrati kao unaprjeđenje naših odnosa prema kulturno-povijesnoj baštini“, istaknuo je Rašić i dodao kako je jednostavnom kalkulacijom došao do brojke od 750 tisuća maraka investicija u kulturno-povijesnu baštinu ljubuškog kraja samo u posljednje dvije godine, što se očituje kroz uređenje pristupnih šetnica i pristupnih komunikacija, te otkup privatnih parcela i objekata koji se nalaze u zonama zaštite nacionalnih spomenika.

Pojedinačne radove u zborniku predstavio je sinoć dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić, o procesu nastajanja zbornika govorio je prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, a za glazbeni dio promocije pobrinula se klapa Benedictus.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:51