StoryEditor
"TIHI SKITNICA"

Na HTV-u televizijska premijera Juriljevog filma o Virgiliju Nevjestiću, jednom od najvećih europskih grafičara 20. stoljeća

Piše Desk  /  12.01.2024., 11:36h

Dokumentarac "Tihi skitnica" scenarista i redatelja Zdenka Jurilja o liku i djelu Virgilija Nevjestića, televizijsku premijeru imat će idućeg tjedna i to na HTV-u u dva termina.

Tihi skitnica, dokumentarni film o Virgiliju Nevjestiću, jednom od najvećih hrvatskih i europskih grafičara 20. stoljeća, svoju će televizijsku premijeru imati 18. siječnja, na Prvom programu HTV-a u 23:15. Prikazivanje filma bit će i 19. siječnja, na Trećem programu HTV-a u 18:00, a bit će dostupan i preko HRTi platforme. 

Scenarist i redatelj je Zdenko Jurilj. 

Od Tomislavgrada do Pariza: Velika umjetnička karijera 

Rođen je u selu Kolo kod Tomislavgrada. Nakon završetka studija likovne umjetnosti u Zagrebu, 1967. seli se u Pariz, gdje djeluje do svoje smrti 2009. godine.

Radi se o umjetniku kojeg je francuska likovna kritika proglasila jednim od najvećih grafičara 20. stoljeća. Iza sebe je ostavio veliki umjetnički opus i na tisuće stranica osobnog dnevnika koji je vodio do smrti.

Njegova djela su izložena u svim relevantnim svjetskim muzejima - od Francuske, Japana, Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, preko SAD-a i Kanade. 

image

Plakat filma "Tihi skitnica"

PRODUKCIJA KADAR - Produkcija Kadar

Njegova djela u svim relevantnim muzejima

Virgilije Nevjestić je za života napravio na stotine ulja, crteža, pastela, keramike i više od 10.000 grafičkih ploča. Autor je nekoliko zbirki poezije.

Prijateljevao je s velikim književnim veličinama i nobelovcima poput Pabla Nerude, Ezre Pounda, Samuela Becketta, Andréa de Richauda, Dragutina Tadijanovića, Zlatka Tomičića, Zvonimir Baloga, Pierra Seghersa, za koje radio grafičke mape i likovno uređivao njihove knjige. 

Film je nastao u Olimp produkciji 2023. godine. 

26. travanj 2024 10:36