Article_Top_970x250

Na Grenlandu se samo u četvrtak otopilo 11 milijardi tona leda

globalno zatopljenje

Na Grenlandu se samo u četvrtak otopilo 11 milijardi tona leda

kol 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mjeseci rekordno visokih temperatura odnijeli su danak, ledeni pokrov Grenlanda u četvrtak je pretrpio najveće otapanje ovoga ljeta, pri čemu se 11 milijardi tona površinskog leda pretvorilo u vodu i iscurilo u ocean.

Količina vode koja se otopila u četvrtak ispunila bi 4,4 milijuna olimpijskih bazena, prenosi Hina.

Led na Grenlandu topi se neprekidno zadnja četiri mjeseca koja su donijela temperaturne rekorde. Samo u srpnju ledeni pokrov Grenlanda izgubio je 197 milijardi tona leda, prenosi Index.

Klimatologinja Danskog meteorološkog instituta Ruth Mottram kazala je za CNN da bi očekivani prosjek u ovo doba godine bio 60-70 milijardi tona.

Val vrućine koji je poharao Europu prošlog tjedna došao je do Arktika i znanstvenici kažu da bi mogao pokrenuti jedno od najvećih otapanja leda na Grenlandu od 1950. godine, otkako se provode pouzdana mjerenja.

Globalno je ovaj srpanj bio najvreliji od svih mjeseci u povijesti mjerenja. Globalne prosječne temperature za srpanj usporedive su, a moguće i više, od srpnja 2016. godine, koji drži trenutni rekord - konačni podaci bit će poznati u ponedjeljak.

Ledeni pokrov Grenlanda drugi je po veličini na svijetu, te je ovogodišnje otapanje leda već do sada prouzorčilo oko pola milimetra rasta razine mora na planeti.

Otapanju leda pridonijeli su i veliki požari koji su dodatno podigli temperaturu. Od početka srpnja zabilježeno je više od stotinu požara u arktičkom krugu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250