Article_Top_970x250

Na granici s Hrvatskom otvara se najveći retail park u BiH

granica s eu

Na granici s Hrvatskom otvara se najveći retail park u BiH

svibnja 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Screenshot

Za uspjeh investicije jedan od presudnih faktora je lokacija, a granična područja posebno su zanimljiva. Jedno od takvih je Bosanska Gradiška, uz samu rijeku Savu i granicu s Hrvatskom.

Vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine s razlogom ističu svoje komparativne prednosti. Kako Bosanska Gradiška doslovno graniči s Europskom unijom, kažu da joj to osigurava najbolji geostrateški položaj za ulaganje u Bosni i Hercegovini.

"Općina Gradiška je geografski pozicionirana na samoj granici Europske unije. Udaljeni smo na nepunih pola sata vožnje od glavnog administrativnog centra Banje Luke i 20 minuta od aerodroma u Laktašima, a sat i pol od aerodroma u Zagrebu", najčešće ističe načelnik Zoran Adžić.

Kaže kako granica Europske unije općinu Bosanska Gradiška čini najfrekventnijim graničnim prijelazom u Bosni i Hercegovini, a uz adekvatno opremljene carinske terminale i efikasne špediterske usluge predstavlja idealno područje za ulaganje u poslove distribucije, proizvodnje, transporta, podugovaranja lohn poslova i zajedničkih ulaganja, kao i ostalih vrsta poslovne suradnje.

Radovi u Gradišci se privode kraju

Radovi u Gradišci se privode kraju

Vlasti u RS-u posebno ističu lokaciju kao izuzetno povoljan pristup tržištu od više milijuna kupaca, odnosno poslovanje uz neposrednu blizinu, a izvan zakonskih okvira Europske unije.

U Gradišci se nalazi i najprometniji granični prijelaz u Bosni i Hercegovini za promet robe životinjskog i biljnog porijekla i uopće – godišnji promet više od milijun putničkih i više od stotinu tisuća teretnih vozila.

Pogranični položaj i povoljna lokacija daju vjetar u leđa investitorima te ih s razlogom motivira za investiranje i u vremenu krize.

Pandemija je zaustavila brojne investicije, ali to nije slučaj s Centrum Retail parkom u Bosanskoj Gradišci, koji je najveći takav kompleks u Bosni i Hercegovini, čija se gradnja privodi kraju.

Poseban uspjeh investitora predstavlja to što su ovakav projekt, koji će se prostirati na 18.000 kvadratnih metara, uspjeli izvesti u vrijeme korona-krize.

"Dinamika radova se odvija prema planu koji je usvojen prije pandemije, a svečano otvaranje planirano je za listopad. Osim samog Retail parka, u planu je i izrada kružne prometnice kojom će biti omogućen brz i lak prilaz parkingu, a sve planiramo završiti do listopada. Ključna stavka je sama lokacija, koja je uz najprometniji granični prijelaz, onaj u Gradišci, na putnom pravcu koji direktno vodi do EU", istaknuo je Branko Vidaković, komercijalni direktor kompanije "Centrum Trade".

Dnevnik.ba