StoryEditor

Na granici Kirgistana i Tadžikistana ubijeno dvoje ljudi

Piše D  /  14.03.2019., 09:03h

Sukobi su počeli jučer i nastavili se danas nakon što su kirgistanske vlasti pokušale nastaviti radove na cesti koja prelazi kroz Vorukh, eksklavu u Ferganskoj dolini s oko 30 tisuća etničkih Tadžika.

Tri bivše sovjetske republike, Kirgistan, Uzbekistan i Tadžikistan, već se više od tri desetljeća pokušavaju dogovoriti oko granica u toj srednjoazijskoj dolini, domu nekoliko etničkih skupina.

Iako se ti sukobi uglavnom brzo riješe, postoji opasnost da potaknu dodatno nasilje. Stotine su ubijene i deseci tisuća ljudi izbjegli su 2010. nakon sukoba između Kirgistanaca i Uzbekistanaca u južnom Kirgistanu.

U posljednjem sukobu deseci muškaraca s obje strane gađali su se kamenjem, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Nasilje je potom eskaliralo i jedan Tadžik je ubijen, priopćila je vlada njegove države.

Kirgistanska vlada kazala je kako je jedan njezin građanin odveden u bolnicu s prostrjelnom ranom.

Vlade su objavile da su granični stražari intervenirali kako bi spriječili daljnju eskalaciju, no pucnjava i gađanje kamenjem nastavili su se danas dok su predsjednici dviju država telefonski razgovarali, pri čemu je poginuo drugi Tadžik, a još je dvoje muškaraca, po jedan sa svake strane, odvedeno u bolnicu s prostrjelnim ranama.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:58