StoryEditor
povezivanje i suradnja

Na Gospodarskom forumu u Žepču fokus stavljen na investicije iseljeništva

Piše fena  /  19.10.2023., 18:29h

Deseti Gospodarski forum u Žepču danas je okupio vodeće lidere iz kompanija ove regije, donositelje odluka i brojne zainteresirane za povezivanje i suradnju.

Kao jedna od ključnih tema skupa bila je i podrška investicijama iseljeništva u Žepče, koje je već sada prepoznatljivo po postignutim rezultatima u privlačenju ulagača koji vode podrijetlo iz ovog kraja i žele donijeti svoje znanje, kapital i poslovne veze natrag u zemlju.

- Izuzetno je važno što Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče prepoznaju ulogu iseljeništva u razvoju lokalne zajednice. Danas ovdje razgovaramo o kompanijama koje su napravile rezultat, stvorile proizvode i izašle na međunarodno tržište. Možemo biti ponosni na ono što Žepče ima, jer svaki poduzetnik koji pokrene uspješnu priču pozivnica je za nove koji će doći. U tom svjetlu, velika je stvar i pokretanje lokalnog investicijskog fonda gdje Općina Žepče i USAID zajednički podržavaju nove investicije dijaspore - poručio je Zoran Matijević iz kompanije "Z-Montagen".

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče i Merima Avdagić, direktorica za partnerstva pri USAID-ovom projektu "Diaspora Invest" na panelu posvećenom ekonomskoj suradnji s dijasporom, podijelile su više detalja o konkretnim mehanizmima potpore.

-Kroz ovaj program, Općina Žepče i USAID osiguravaju bespovratna sredstva za kompanije koje nisu starije od tri godine i koje imaju održivu poslovnu vezu s iseljeništvom, ili kroz suvlasništvo ili kroz druge oblike partnerstva. U Žepču već imamo niz uspješnih poslovnih priča koje su imale suradnju s USAID-om i to želimo nastaviti dalje. Svake godine imamo nove kompanije, nove poslovne planove i modele koji mogu osigurati zapošljavanje lokalnog stanovništva i investicije koje će osigurati stabilan ekonomski razvoj ove lokalne zajednice - dodaju iz USAID-a.

Bojan Mandura iz kompanije "Percepta" također je jedan od pokretača proizvodnje u Žepču, koja se realizira zahvaljujući ulaganju dijaspore.

- Želimo biti inspiracija drugima i okrenuti procese u jednom drugom pravcu. Općina Žepče može postati najpoželjnija općina za ulaganje iseljeništva, samo je važno da primjerima pokažemo kako taj proces ide od pokretanja firme do iskustva dugogodišnjeg poslovanja u suradnji s lokalnom zajednicom. Današnji događaj i brojni zainteresirani sudionici za ove priče pokazuju da je ovo put kojim lokalne zajednice širom zemlje trebaju da idu -  zaključio je Mandura.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:27