StoryEditor

Na godišnjicu zatvaranja Wuhana Kina bilježi novi rast slučajeva koronavirusa

Piše D  /  23.01.2021., 09:01h

Ukupno je 206 novih slučajeva - 99 od 107 novih simptomatskih slučajeva prijavljenih u subotu lokalno je preneseno, a ostali su uvezeni iz inozemstva. Ostalih 99 novih slučajeva je asimptomatsko.

U sjeveroistočnim pokrajinama Heilongjiangu i Jilinu, najnovijim žarištima virusa, 69 je novih klinički dijagnosticiranih slučajeva. 

U pokrajini Hebeiju prijavljeno je 15 novih slučajeva, a u glavnom gradu te pokrajine Shijiazhuangu epidemija koja je izbila početkom siječnja još uvijek nije suzbijena unatoč masovnom testiranju i zatvaranju.

Peking i Šangaj također su izvijestili da imaju po tri slučaja zaraze.

Novi porast broja zaraženih Covidom-19 na sjeveru zemlje zabilježen je kad Kina obilježava godinu dana od početka 76-dnevnog zatvaranja Wuhana, gdje se virus prvi put pojavio u prosincu 2019. godine.

Vlasti sada pozivaju ljude da ne putuju uoči lunarne Nove godine sredinom veljače, jednog od najvažnijih blagdana u godini i doba obiteljskog okupljanja kada se milijuni stanovnika vraćaju u rodne gradove da blagdane provedu s bližnjima.

Zbog toga što nije bila sklona nametnuti ograničenja putovanja prije početka godišnjih masovnih migracija, Kinu se optužuje da je omogućila širenje virusa u zemlji i inozemstvu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 22:14