StoryEditor

Na francuskim regionalnim izborima krajnja desnica druga po anketama

Piše D  /  20.06.2021., 10:06h

Stranka Marine Le Pen u nedjelju je osvojila oko 19,3 posto glasova, po projekcijama medijske kuće Franceinfo, te se nalazi se na drugom mjestu iza konzervativaca za koje se predviđa da će osvojiti 27,2 posto glasova. 

Na posljednjim regionalnim izborima održanima u prosincu 2015., stranka Marine Le Pen je u prvom krugu bila najjača osvojivši 27,7 posto glasova. U drugom krugu, međutim, nije uspjela pobijediti niti u jednoj francuskoj regiji, izvijestila je agencija Dpa, prenosi Hina.

Nacionalno okupljanje vodi u regiji Provansa- Alpe-Azurna obala, pokazale su dvije izlazne ankete, a radi se o ključnom bojištu koje Marine Le Pen želi osvojiti kako bi ojačala svoj kredibilitet uoči predsjedničkih izbora 2022., izvijestila je agencija Reuters 

Ankete su, međutim, pokazale da Nacionalno okupljanje vodi u toj južnoj regiji manjom razlikom od očekivane pred desnim centrom Renauda Museliera koji je sklopio koaliciju sa strankom predsjednika Emmanuela Macrona.

Izbore je obilježila vrlo mala izlaznost, po agenciji Elabem. Na izbore nije izašlo 68,5 posto glasača koji su radije uživali u sunčanoj nedjelji nakon dugih mjeseci u kojima su zbog pandemije covida-19 bile ograničene građanske slobode. 

Regionalni izbori su pokazatelji raspoloženja birača uoči sljedeće godine, kao i test popularnosti Le Pen koja je pokušala popraviti imidž svoje stranke i preoteti glasove srednjestrujaškoj desnici ublažavajući svoju euroskeptičnu, protuuseljeničku populističku retoriku.

Drugi krug izbora će se održati 27. lipnja. 

Le Pen će iduće godine gotovo sigurno biti glavna Macronova protukandidatkinja. Ima podršku svih kojima je dosta kriminala, straha od gubitka radnih mjesta i udaljene vladajuće elite. Ako osvoji regiju, poslat će poruku da se njena pobjeda na predsjedničkim izborima 2022. ne može isključiti. 

Prema izlaznim anketama, u sjevernoj regiji Hauts-de-France, Republikanci, stranka desnog centra pokazala se snažnijom od očekivanog i pred krajnjm desnicom vodi većom razlikm no što se predviđalo.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:15