StoryEditor
polarni vrtlog

Na fenomen iznad Sjevernog pola trebali bismo obratiti pozornost: Imat će posljedice za zimu u Europi

Piše desk  /  14.09.2023., 10:26h

Iznad Sjevernog pola formira se novi polarni vrtlog koji brzo jača, a dolaskom zime pojačavanje će se nastaviti.

Polarni vrtlog već dugo utječe na zimske vremenske prilike u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Europi, osobito ako se počne urušavati. On odražava snagu stratosferske polarne cirkulacije, a za zimsko je vrijeme važno je li jak ili slab, jer na površini stvara posve drugačiji vremenski ishod.

Naime, kako se približavamo jeseni, polarna područja počinju se hladiti jer do Sjevernog pola dopire manje sunčeve energije. Međutim, dok u polarnim krajevima temperature padaju, na jugu je atmosfera još uvijek relativno topla. Tako se stvara temperaturna razlika između polarnih i suptropskih područja zbog čega se diljem sjeverne hemisfere počinje razvijati velika ciklonalna cirkulacija niskog tlaka i proteže se od površinskih slojeva u atmosferu. Ovo je poznato kao polarni vrtlog, piše portal Severe Weather Europe.

Veliki ciklon

Polarni vrtlog se ponaša kao vrlo veliki ciklon, a pokriva sjevernu hemisferu, točnije dio od sjevernog pola do nižih geografskih širina. Prisutan je na svim atmosferskim razinama, a na različitim nadmorskim visinama može imati različite oblike.

Ovaj vrtlog čini razliku između vrlo hladne i snježne zime odnosno tople i suhe zime. Stoga snažan polarni vrtlog uglavnom znači jaku polarnu cirkulaciju što zadržava hladniji zrak u polarnim regijama. Tako se stvaraju blaži uvjeti za većinu SAD-a i Europe što znači da zima može biti toplija od prosječne.

Stiže zahlađenje

Hlađenje stratosfere uglavnom počinje u kolovozu, a povećava se tijekom rujna i listopada, dok najhladnije razdoblje postiže u studenom i prosincu, kada je polarni vrtlog najjači.

Što je hladnije, polarni vrtlog postaje jači jer mu je pogodna razlika temperature i tlaka između polarnih i južnih područja sjeverne hemisfere, kako piše Severe Weather Europe.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:31