StoryEditor
bivši predsjednik hrvatske

Na doživotnu policijsku zaštitu bivšeg predsjednika Mesića potrošene stotine tisuća eura

Piše desk  /  05.04.2023., 13:15h

Prošle su tri godine od isteka predsjedničkog mandata Kolinde Grabar-Kitarović, a javnost je sada saznala da bivša predsjednica i dalje koristi policijsku zaštitu. Mnogi se sada pitaju kako i koji je razlog tomu?

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u srijedu da to nije ništa neuobičajeno. ‘‘To je procedura, zna se kako to ide, odgovarajuće službe rade procjenu, predlažu Vladi, Vlada donosi odluku... Dakle, ništa novo i ništa neuobičajeno", istaknuo je.

U članku VI. Zakona o pravima Predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti navodi se da ‘‘Predsjednik Republike Hrvatske koji je po prestanku obnašanja dužnosti, ... nastavio korištenje prava na fizičku zaštitu sukladno posebnim propisima, na teret državnog proračuna Republike Hrvatske, nastavlja korištenje tog prava i nadalje u istom opsegu i može ga koristiti trajno‘‘.

Portal Direktno stoga je kontaktirao bivšeg predsjednika Ivu Josipovića te Stjepana Mesića kako bi istražili koriste li oni policijsku zaštitu, a time i otkrili kakvog su mišljenja bivši visoki dužnosnici po pitanju vlastite sigurnosti.

Ili ne ili ‘doživotno‘ 

Ivo Josipović u razgovoru za Direktno istaknuo je kako ne koristi policijsku zaštitu te kako ju je koristio samo tri mjeseca nakon isteka predsjedničkog mandata što je propisano zakonom. Odrekao se i ureda bivšeg predsjednika te dva državna službenika, osobnog vozača i službenog osobnog vozila, na što je također imao pravo prema Zakonu o pravima Predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Međutim, to nije slučaj s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji bez policijske zaštite ne odlazi nigdje. Kako je potvrđeno, on policijsku zaštitu još uvijek koristi, a na pitanje koliko dugo ju planira koristiti odgovoreno je: ‘‘Doživotno!‘‘.

Također, ‘‘zbog njegove sigurnosti‘‘ nisu htjeli odgovoriti na pitanje o kojem broju djelatnika MUP-a je riječ.

Podsjetimo, drugi mandat Stjepana Mesića istekao je 18. veljače 2010., kada ga je na toj funkciji naslijedio Ivo Josipović. Mesić je nakon Pantovčaka koristio Ured bivšeg predsjednika u vili u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, a nakon ukidanja njegova ureda nekretninu je preuzelo Ministarstvo državne imovine. Bivši predsjednik Mesić iskoristio je sve pogodnosti koje su mu prema zakonu propisane pa tako i ured uz kojeg su došli i dva državna službenika, osobni vozač i službeno osobno vozilo.

Međutim, iako se svega ostalog morao odreći, čini se kako to ne planira učiniti s policijskom zaštitom koju očito planira koristiti doživotno.

Uzmemo li u obzir da je Mesićevo predsjedništvo završilo prije 13 godina plaće, dnevnice, smještaj, avionske karte... i ostali troškovi djelatnika MUP-a zasigurno se penju na stotine tisuća eura , a sve to plaćaju građani iz svog džepa.

Grabar-Kitarović, s druge strane, još uvijek je ‘‘friška bivša predsjednica‘‘, jer njen mandat je završio prije tri godine, a uz to je i visoka dužnosnica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koja često boravi u inozemstvu. Stoga to što je Andrej Plenković u ljeto 2020. zbog izvanrednih okolnosti produljio Grabar-Kitarović status štićene osobe razumljivije je od nekoliko policajaca koji hodaju naokolo s umirovljenim Mesićem.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 19:41