StoryEditor

"Na djelu je tihi politički državni udar na BiH"

Piše D  /  06.09.2019., 11:09h

- Nije državni udar samo kada vojska izađe na ulice. Ovo je mnogo opasniji scenarij, da legalnost izbora bude potpuno marginalizirana, a izborni pobjednici u srpskom korpusu gurnuti u stranu, da bi se napravili poraženima u političkom obračunu u Sarajevu. To je nezabilježeno - napominje Nović.

On upozorava da poslije isteka roka od mjesec dana koji su lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH sebi dali za formiranje vlasti, BiH ide u pravcu koji nitko ne želi.

Nović je za Glas Srpske rekao da ANP nije ključ za formiranje vlasti, nego izgovor da se vlast ne formira i da SNSD i Milorad Dodik ne budu u vlasti.

Prema njegovim riječima, takav nezakoniti dokument upućen je Vijeću ministara, a srpski ministri su ga osporili jer nije usvojen na nadležnoj komisiji i ne može biti razmatran.

- Јoš tragičnije je da se taj nezakoniti dokument našao u Predsjedništvu BiH, odnosno u rukama predsjedavajućeg Željka Komšića i sada se tretira kao uvjet za formiranje vlasti u BiH. U svakoj civiliziranoj zemlji, a očigledno da BiH to nije, to bi bilo predmet istrage - kaže Nović.

On ističe da je potrebno podsjetiti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i njemu slične da su 2014. godine izabrali poražene nakon izbora.

- Oni su se, usprkos tome, sukobljavali u parlamentu BiH i jedni drugima pravili smicalice. Komšić se javno hvalisao nekoliko puta i uspoređivao sa Stjepanom Mesićem, tvrdeći da je "Mesić srušio Јugoslaviju, a on Milorada Dodika" da ne uđe u vlast. Ako je to trijumfalna pobjeda, onda je jasno koliko su kratkovidi i da ne razlikuju pobjedu od poraza - naveo je Nović.

Govoreći o najavi da bi Narodna skupština Republike Srpske mogla zatražiti vraćanje nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH, Nović je istakao da je SNSD moćna politička stranka s mnogo sposobnih ljudi koja vuče mudre poteze, te da nije hazarderska partija i neće ući u parlament Srpske s nekim prijedlozima koji mogu izazvati teške poremećaje u sigurnosnom smislu.

Kada je riječ o najavi iz SDA da bi sa SDS-om i PDP-om mogli da formiraju vlast na nivou BiH bez SNSD-a, Nović je naveo "da bi oni to već realizirali da su mogli", te naglasio da je svima, pa i međunarodnim faktorima jasno da nema vlasti bez SNSD-a.

Nović kaže i da policijske agencije, bez obzira na to koliko željele da se ide naprijed, u sigurnosnom smislu najbolje osjećaju poremećaj na političkom planu.

On je napomenuo da su poseban segment koji će uticati na sigurnost migranti i da će "nas migrantska kriza tek udariti po glavi jer je nitko ne analizira najmanje godinu dana".

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:33