StoryEditor

Na današnji dan prije 28 godina snage JNA bombardirale Grude

Piše D  /  08.04.2020., 03:04h

Bombardiranje Gruda i Dragićine počelo je 8. travnja 1992. godine. Napadi su vršeni na civilne i gospodarske objekte, a najgore je prošla zgrada u središtu Gruda koja je kasnije nazvana "Betonka" jer je odolijevala napadima.

 Tada je u zgradi ostala samo jedna peteročlana obitelj - ona grudskog slikara i školskog nastavnika Stjepana Mikulića Bilog, a nitko od njih nije stradao.

 U četiri napada na Grude koja su se dogodila 8., 21. i 22. travnja te 8. svibnja, stradale su dvije osobe, desetogodišnji Sanel Šegetalo iz Mostara i Gruđanka Nevenka Ćorluka koja je bila djelatnica tamošnje škole.

 Poznanik preminule Nevenke grudski novinar Josip Ćorluka kazao je za Fenu, da iako kao desetogodišnjak, pamti stradalu Nevenku. 

 - Iako sam imao samo deset godina, odlično se sjećam tih teških vremena i mogu kazati kako nam je ona bila najdraža, kako se to tada zvalo, podvornica u školi, blaga prema nama osnovcima i prepuna majčinske ljubavi. Iako je tijekom devedesetih bilo mnogo teških dana, ovaj je mnogim Gruđanima pa tako i meni ostao posebno upečatljiv i gorak - kaže Ćorluka.

 Napad na Grude počeo je dan nakon raketrianja Širokog Brijega u kojemu je 7. travnja poginulo šest ljudi. Za napad na Grude i smrt dvoje civila nitko nije odgovarao, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:50