Article_Top_970x250

Na današnji dan prije 28 godina snage JNA bombardirale Grude

za zločin nitko nije odgovarao

Na današnji dan prije 28 godina snage JNA bombardirale Grude

tra 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Na današnji dan prije 28 godina snage Jugoslavenske narodne armije (JNA) bombardirale su središte Gruda.

Bombardiranje Gruda i Dragićine počelo je 8. travnja 1992. godine. Napadi su vršeni na civilne i gospodarske objekte, a najgore je prošla zgrada u središtu Gruda koja je kasnije nazvana "Betonka" jer je odolijevala napadima.

 Tada je u zgradi ostala samo jedna peteročlana obitelj - ona grudskog slikara i školskog nastavnika Stjepana Mikulića Bilog, a nitko od njih nije stradao.

 U četiri napada na Grude koja su se dogodila 8., 21. i 22. travnja te 8. svibnja, stradale su dvije osobe, desetogodišnji Sanel Šegetalo iz Mostara i Gruđanka Nevenka Ćorluka koja je bila djelatnica tamošnje škole.

 Poznanik preminule Nevenke grudski novinar Josip Ćorluka kazao je za Fenu, da iako kao desetogodišnjak, pamti stradalu Nevenku. 

 - Iako sam imao samo deset godina, odlično se sjećam tih teških vremena i mogu kazati kako nam je ona bila najdraža, kako se to tada zvalo, podvornica u školi, blaga prema nama osnovcima i prepuna majčinske ljubavi. Iako je tijekom devedesetih bilo mnogo teških dana, ovaj je mnogim Gruđanima pa tako i meni ostao posebno upečatljiv i gorak - kaže Ćorluka.

 Napad na Grude počeo je dan nakon raketrianja Širokog Brijega u kojemu je 7. travnja poginulo šest ljudi. Za napad na Grude i smrt dvoje civila nitko nije odgovarao, prenosi FENA.

Dnevnik.ba