Article_Top_970x250

Na današnji dan preminuo veliki prijatelj Hrvatske Ivan Pavao II.

PROŠLO 15 GODINA OD ODLASKA VELIKANA

Na današnji dan preminuo veliki prijatelj Hrvatske Ivan Pavao II.

tra 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Na današnji dan prije 15 godina preminuo je papa Ivan Pavao II. Poljak Karol Wojtyla bio je jedan od velikana 20. stoljeća, a svojim radom i djelovanjem znatno je utjecao i na povijest Hrvatske.

Prije 15 godina objavljena je tužna vijest o smrti omiljenog pape. Nakon što je objavljena vijest, vjernici su molili, zapalili svijeću i izrazili tugu.

"Santo subito! (Odmah svetac!)  uzvikivali su mnogobrojni vjernici već tijekom pogreba velikoga pape Ivana Pavla II. 2005 godine. Šest godina nakon pogreba Wojtyla je beatificiran i proglašen blaženim, a papa Franjo proglasio ga je svetim 27. travnja 2014. godine.

Sveti papa Ivan Pavao II. rodio se kao Karol Józef Wojtyla 18. svibnja 1920. u poljskom gradu Wadowice, nedaleko od Krakówa.

 Pio XII. imenovao ga je 1958. biskupom, Pavao VI. 1964. krakowskim nadbiskupom, a 1967. kardinalom. Za papu je izabran 16. listopada 1978.

Bio je poznat kao papa putnik jer je od stupanja na dužnost išao na čak 103 putovanja po 131 zemlje, a vjernike je pozdravljao na više od 60 jezika, a sam ih je govorio osam. 

Papa je imao i veliki utjecaj na pad komunističkih režima u Istočnoj Europi, a posebno u svojoj rodnoj Poljskoj. Imao je veliku ulogu i u međunarodnom priznanju Hrvatske i Slovenije. Vatikan je prvi u svijetu 3. listopada 1991. objavio međunarodno priznanje Lijepe naše, a službeno je priznao Hrvatsku i Sloveniju 13. siječnja 1992.

Hrvatskoj je slavenski papa Wojtyla pružao veliku potporu te je sve do svoje smrti ostao zagovornik i prijatelj Hrvata, a to se vidi i po tome što je posjetio Hrvatsku čak tri puta, a Hrvate u Bosni i Hercegovini u dva navrata. 

Proglasio je također svetima Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima kardinala Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba