StoryEditor

NA DANAŠNJI DAN Hrvatski generali Gotovina i Markač oslobođeni pred Haagom

Piše D  /  16.11.2019., 10:11h

Na današnji dan prije sedam godina na sudu u Haagu oslobođeni su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Kao jedan od najistaknutijih zapovjednika iz Domovinskog rata, otpušten je iz vojne službe 2000. godine zbog navodnog miješanja u politiku. 

Protiv generala Gotovine i Markača na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu je 2001. godine podignuta optužnica zbog navodnog zločinačkog poduhvata da 

Operacijom Oluja - kojom je 1995. godine slomljena srpska paradržava u Hrvatskoj - počine genocid protiv etničkih Srba u Hrvatskoj. Bili su osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora. 

Ante Gotovina je u pritvoru proveo 7 godina, a presudom Haaškog suda iz 2012. dvojica generala proglašeni nevinima za navodni zločin kojega je prema optužnici, naredio Franjo Tuđman, tadašnji predsjednik Republike Hrvatske.

Prije nešto više od godinu dana predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj, Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Dnevnik.ba 

24. travanj 2024 01:48