StoryEditor

Na današnji dan 1978. Karol Wojtyla izabran za Papu

Piše D  /  16.10.2019., 09:10h

Već tim prvim riječima osvojio je srca ljudi na Trgu sv. Petra, ali i diljem svijeta. Ivan Pavao II. je 264. izabrani Papa u povijesti Crkve. Bio je Papa gotovo 27 godina (9 665 dana). Za to vrijeme rušio je predrasude i oborio mnoge rekorde. Papa je u svom pontifikatu odredio smjer Crkve u 21. stoljeću, dao hrabri odgovor na niz moralnih pitanja, sudjelovao je u mirovnim inicijativama, zalagao se za pravdu, zajedništvo i solidarnost na temeljima Evanđelja, za osjetljivost prema slabima i nemoćnima, za pravo čovjeka na rad i sudjelovanje u demokratskom odlučivanju, piše SvjetloRiječi.

Bio je prvi Papa koji nije bio Talijan od 1522. godine. Također prvi Papa slavenskog porijekla. Bio je prvi Papa koji je na tiskovnim konferencijama odgovarao na pitanja novinara. Kada je riječ o međunarodnim putovanjima, posjetio je 132 zemlje, 900 gradova. Prešao je 1 650 900 km. Tijekom putovanja održao je oko 2 400 službenih govora. Prvi je Papa koji je posjetio džamiju, sinagogu i luteransku crkvu. Među 1 338 blaženika i 482 novih svetaca, koje je proglasio, našli su se i Hrvati – sveti Leopold Mandić i Marko Križevčanin, te blaženici Alojzije Stepinac, Ivan Merz i Marija Petković.

Kroz njegovih 14 enciklika, 15 apostolskih pobudnica i još mnogo drugih dokumenata progovara glas Bogoljupca i čovjekoljupca. Nedvosmisleno je odbacivao sve svjetonazore koji su Boga protjerivali iz čovjekove sredine te postajao sve omiljeniji među pukom. U službenim audijencijama primio je 1 350 političara. Nijedan prethodni Papa nije čitao bez naočala i prvi je Papa koji je nosio sat na ruci. Bio je strastveni sportaš, tako da je i kao Papa išao na skijanje, na kajake, na plivanje i na planinarenja. Prvi je Papa koji je sudjelovao na rock koncertu. Govorio je sedam stranih jezika (engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, ruski i latinski), a poznavao još četiri (litavski, ukrajinski, mađarski i češki). Prvi je Papa koji je napisao službeno pismo djeci... Posljednja Papina riječ bila je „Amen”.

Ono po čemu je papa Ivan Pavao II. osvajao svijet bila je spontanost u govoru, ponašanju i ophođenju s drugima u kojoj se prepoznavala istinska ljubav. Njegova vrlina strpljivog slušanja čovjeka nadglasala je sva ogovaranja da je konzervativan i krut u unutarcrkvenom dijalogu.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 1. svibnja 2011. godine svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, a njegovim blagdanom datum kada je Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, 22. listopada.

Papa Franjo proglasio je Ivana Pavla II. svetim zajedno s Ivanom XXIII., na svečanoj kanonizaciji 27. travnja 2014.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:37