StoryEditor
obilježavanje u različitosti

Na Dan Europe Dodik veličao ulogu Srba, Komšić bošnjačke Armije BiH, u Mostaru značaj EU

Piše hina  /  09.05.2023., 15:44h

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe na različit je način obilježen u BiH pa se u Republici Srpskoj isticala uloga Srba u povijesti, u većinskom bošnjačkom dijelu Federacije BiH ta se tradicija povezala uz veličanje uloge Armije BiH, a u Mostaru je održan okrugli stol o budućnosti BiH u EU.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u Sarajevu je položio vijenac i izrazio počast poginulim antifašistima, ali i pripadnicima bošnjačke Armije BiH.

Bećirović je izrazio očekivanje da će se u BiH uskoro usvojiti zakon, kojega je svojedobno predlagao kao državni zastupnik, o osudi i kažnjavanju veličanja fašizma, neofašizma i šovinizma, kazavši da je to put prema EU.

Hrvatski član državnog vrha Željko Komšić je kod najvećeg spomenika Armije BiH 'Zlatnog ljiljana' u Gradačcu položio vijenac.

Pri tome je ocijenio kako u BiH još uvijek postoje "fašisti, banditi i kriminalci" s kojima, kako tvrdi, neće ulaziti niti u "kakve kalkulacije". 

U Republici Srpskoj središtem Banje Luke organiziran je mimohod "besmrtnog puka" u kojemu su sudjelovali predsjednik entiteta Milorad Dodik i ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov.

Dodik je izjavio kako je srpski narod bio dio "pobjedničke antifašističke borbe zajedno s europskim, ruskim i američkim saveznicima i predvodnik te borbe u bivšoj ?ugoslaviji".

Ruski veleposlanik u BiH je, u posebno emitiranoj poruci na državnom RTV servisu Republike Srpske, iskoristio obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom za iznošenje neutemeljenih optužbi na račun Ukrajine i odnos zapada prema ruskoj agresiji.

"Pothranjivanje neonacističkog i monstruoznog režima u Kijevu nije ništa drugo nego rezultat loše naučene lekcije. Međutim, današnji praznik je tu kako bi podsjetio Zapad kako se završila nacistička priča te daleke 1945. godine. Na isti način će se završiti i ovaj put", rekao je Kalabuhov.

U Mostaru je pak povodom Dana Europe održan okrugli stol na Studiju politologije Filozofskog fakulteta u Mostaru. O značaju toga dana govorila je voditeljica Političkoga odjela Izaslanstva EU-a u BiH Elisabet Tomašinec te zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić. Oni su istaknuli veliki potencijal približavanja BiH zajednici zemalja EU koje svoje vrijednosti baštine iz 9. svibnja, kojim je označena prekretnica u Europi i svijetu.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 01:07