StoryEditor
rs

Na četiri lokacije u RS održani prosvjedi podrške Miloradu Dodiku

Piše fena  /  01.09.2023., 21:00h

U entitetu Republika Srpska održani su danas prosvjedi podrške predsjedniku tog entiteta Miloradu Dodiku i to na četiri lokacije - u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju u blizini međuentitetskih linija.

Prosvjede je organizirao Odbor za zaštitu Srba u Federaciji kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog optužnice koju je protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika ovog bh. entiteta Miloša Lukić podiglo Tužilaštvo BiH.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović pozvao je građane RS-a da se i dalje okupljaju na mirne proteste, te tako, kako je rekao, "spašavaju institucije RS-a".

Pozvao je na jedinstvo srpskog naroda, a s prosvjeda su upućene i kritike na rad visokog predstavnika Christiana Schmidta, jer njegove odluke, kako je rečeno, podupiru nezadovoljstvo građana RS.

Također su poručili i federalnom ministru unutarnjih poslova Isaku Rami da ih neće spriječiti u mirnom okupljanju.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović se pridružila skupu u Doboju, a premijer RS Radovan Višković obratio se na skupu u Istočnom Sarajevu.

Skupove je osiguravala entitetska policija RS-a.

Održavanje skupa planirano je ranije ispred Suda i Tužilaštva BiH, ali je MUP Kantona Sarajevo donio odluku o zabrani njegovog održavanja iz sigurnosnih razloga.

Visoki predstavnik Christian Schmidt smatra da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizirati političke događaje koji potiču na podjele.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 07:21