StoryEditor

NA BRANIKU DRŽAVE BIH Hoće li Bradara i Puzigaća spriječiti entitetski udar na državu BiH?

Piše D  /  19.07.2018., 12:07h

Dom naroda Parlamenta FBiH danas bi se na izvanrednoj sjednici s početkom u 13 sati trebao izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicima i broju mandata u Parlamentu FBiH.

Podsjetimo, protuustavni prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH nastavak je političke agresije bošnjačkih stranaka na BiH i njene institucije te još jedan u nizu pokušaja da se FBiH pretvori u bošnjački unitarni entitet.

Hrvatski izaslanici u Domu naroda FBiH ostali su jedina brana pretvaranju Federacije BiH u bošnjački unitarni entitet.

Svebošnjački protuustavni prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, ipak, bi mogao pasti ako  dva člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata štetnim po vitalni interes onda će se zakon  smatrati odbijenim. Ako se dogodi takav scenarij onda se o spomenutom Zakonu neće morati izjašnjavati ni Vijeće za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda FBiH.  

Bošnjački su mediji "upozorili" na taj scenarij navodeći kako bi zakon mogao biti odbijen ako se Dragan Puzigaća (SNSD) i Lidija Bradara (HDZ BiH) slože kao članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH.

Inače, stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog parlamenta i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona pet bošnjačkih stranaka su prijedlogom „Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH“ de iure i de facto izveli entitetski udar na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH te prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum.  

Danas će tako na sjednici Doma naroda FBIH pokušati "završiti" započeti entitetski udar na državu BiH. Naime, bošnjačka većina (SDA, SBB, SDP, DF i NS) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je usvojila spomenuti Prijedlog zakona o izbornim jedinicama kojim se pokušava legalizirati mogućnost bošnjačkog nametanja političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i Ostalima.

Riječ je o zakonu kojim se pokušava izigrati presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić" kojom je potrđeno da je načelo konstitutivnost natkorvljujuće načelo ustavu BiH, tj. da konstitutivni narodi tvore državu BiH a ne teritoriji.

G.L. / Dnevnik.ba

21. travanj 2024 06:13