StoryEditor

Na Braču zavjet šutnje o Kuščeviću

Piše D  /  21.08.2019., 09:08h

Posljednji dani kolovoza unijeli su nemir u Nerežišća. Policija koja pretražuje kuće i stanove bivšeg ministra i nekih njegovih suradnika, novinari koji previše pitaju. A stanovnici šute.

- Nemam vam što puno komentirati, evo, kao što znate, i po medijima se priča već koliko vremena, izvidi su u tijeku i to je sve što vam mogu potvrditi, govori zamjenica načelnika općine Nerežišća Katarina Štambuk.

Potresen je nezavisni vijećnik Frane Beroš tom šutnjom u mjestu. Jer kaže, svi vide koliko je bogatstvo bivši načelnik i ministar skupio, prenosi HRT.

- Stvorio je toliko kapitala da bi mogao hraniti polovicu otoka Brača. A ja mislim ne polovicu nego cijeli Brač, Hvar i Vis. Postavlja se pitanje, otkuda to? Može li to jedan čovjek zaraditi?, pita se nezavisni vijećnik općine Frane Beroš. 

Prenamjena poljoprivrednog zemljišta kojom je od staje nastala vila, pogodovanje šogoru za kupnju stana preko projekta poticane stanogradnje, malverzacije oko imovine propale tvrtke, off shore tvrtke koje su došle do vrijednih nekretnina. Dok o rezultatima izvida šute i policija i Uskok, a ni od Lovre Kuščevića ni njegova odvjetnika nema ni riječi, HDZ je svjestan da mu sve to ne ide u korist.

- Aktivnost koja se sad događa - da, šteti ugledu HDZ-a, kaže ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Policijska akcija dokaz je da je Kuščević morao biti smijenjen, smatra opozicija.

- Imamo apsurdnu situaciju u kojoj je za nagradu Kuščević poslan u Sabor. To se u Hrvatskoj više ne smije događati, govori predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Mi smo se nagledali ovakvih egzibicija kao jučer u zadnjih 20tak godina više puta ali nikad proces nije došao do kraja i nikad to nije bilo u pristojnom roku, kaže predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Kuščevićeva se vila s bazenom preko internetskog servisa Booking.com iznajmljuje za oko 2 i pol tisuće kuna dnevno. Na fotografijama oštre su novinarske oči uočile maštovite detalje u interijeru - od reprodukcije Posljednje večere, preko biste Franje Tuđmana do fotografije Ante Pavelića.

- Ako je to istina, ja mislim da stvarno mi koji smo dužnosnici i koji smo javne osobe, da je to za nas potpuno nedopustivo, a naravno da je nedopustivo i za ostale građane Hrvatske, zaključuje ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Rezervacije za smještaj danas nisu bile moguće, a poslijepodne je oglas za Kuščevićevu vilu netragom nestao s internetske stranice Booking.com.

- Lovro Kuščević je navodno u Nerežišću, pokušavali smo doći do njega i odvjetnika, ali nisu bili raspoloženi za novinare. Mjesto je podijeljeno - jedni su čvrsto uz njega, dok su drugi protiv svega što je radio. No, nitko o tome previše ne govori,  zaista, kao da su u zavjetu šutnje. Možda budu pričljiviji kada USKOK objavi za sto se točno tereti Lovru Kuščevića, javlja  reporterka HRT-a Anita Markovina.

23. travanj 2024 23:42