StoryEditor
obljetnica osnutka zajednice

Na Blidinju održani 29. susreti radioamatera Herceg Bosne

Piše fena  /  07.08.2022., 11:40h

Zajednica radioamatera Herceg Bosne ove godine obilježava 29. obljetnicu osnutka što je bio povod okupljanja velikog broja radioamatera u Parku prirode Blidinje.

Uz njihove članove, obljetnici su nazočili i mnogi radioamateri iz Republike Hrvatske koji u velikom broju svake godine rado sudjeluju na ovim susretima koji su jedinstveno okupljanje ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Susrete je otvorio predsjednik radioamatera Herceg Bosne Miroslav Nikše, a nazočnima se obratio, između ostalih, i predsjednik radioamatera Republike Hrvatske Rolando Milin.

Direktor Odašiljača i veza Republike Hrvatske Mate Botica pohvalio je suradnju koju ima s radioamaterima Herceg Bosne a uvjeren je kako će se ona i u budućnosti razvijati. Nazočnima se obratio i Počasni dopredsjednik ZRHB prof. dr. Nikola Gamilec koji su podsjetio na ulogu radioamatera u društvu. 

Nakon protokolarnog otvaranja Susreta, kao i svake godine, održana je radioamaterska prezentacija a ove godine nazočnim će se obratio dipl. ing.el. Josip Slišković s temom "Aktivnosti radioamatera Herceg Bosne povodom Svjetskog dana radioamatera (WARD)".

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) dobrovoljna je i neprofitabilna udruga građana utemeljena 1993. godine u Širokom Brijegu.

Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih i satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini. Kroz radio amaterske tečajeve i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini

ZRHB je kroz višegodišnje djelovanje uz konstantni edukacijski rad omasovilo članstvo tako da trenutno okuplja preko 1.200 članova koji su položili radioamatersku klasu. Među članstvom je veliki broj mladih ljudi koje je privukao ovaj hobi.

U cijelom Svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa. Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) posjeduje jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava veza u ovom dijelu Europe. Zbog ove spoznaje GSS za svoje potrebe često koristi radioamaterske repetitore znajući da radioamateri svakodnevno prate i primjenjuju najnoviju tehnologiju u svijetu komunikacija te obično imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu.

Za vrijeme nedavnog požara na Čvrsnici radioamateri Herceg Bosne su svoja sredstva dali na korištenje civilnoj zaštiti i gorskoj službi spašavanja koji su koordinirali svoje aktivnosti putem radioamaterskih repetitora instaliranih na ovom području.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 06:58