StoryEditor
financijski prekršaj

Na Bahamima uhićen Bankman-Fried osnivač FTX-a

Piše desk  /  13.12.2022., 07:50h

Policija na Bahamima uhitila je Sama Bankman-Frieda, osnivača propale mjenjačnice kriptovaluta FTX, rekao je državni odvjetnik te zemlje. Danas će se pojaviti pred sudom za prekršaje na Bahamima, rekle su vlasti te karipske zemlje. Policija je rekla da je Bankman-Fried uhićen zbog "financijskog prekršaja" protiv zakona u SAD-u i na Bahamima.

Prošli mjesec FTX je podnio zahtjev za stečaj u SAD-u, zbog čega mnogi korisnici nisu mogli povući svoja sredstva. Nije jasno koliko će ljudi koji imaju sredstva u mjenjačnici dobiti natrag na kraju stečajnog postupka, iako su mnogi stručnjaci upozorili da bi to mogao biti mali dio onoga što su deponirali. Mjenjačnica FTX omogućila je korisnicima da trguju normalnim novcem za kriptovalute poput bitcoina, prenosi Index.

Bankman-Fried bit će zadržan u pritvoru "sukladno nacionalnom Zakonu o izručenju", rekao je državni odvjetnik Bahama u izjavi.

"Ranije ove večeri, vlasti Bahama uhitile su Samuela Bankman-Frieda na zahtjev vlade SAD-a, na temelju zapečaćene optužnice koju je podigao Južni okrug New Yorka. Očekujemo da ćemo pokrenuti optužnicu ujutro i da ćemo imati još toga za reći u to vrijeme", objavio je ured američkog državnog odvjetnika na Manhattanu.

Wall Street poduzima mjere

Regulatori Wall Streeta također su rekli da će poduzeti mjere protiv Bankman-Frieda. "Pohvaljujemo naše partnere u provođenju zakona što su radili na osiguranju uhićenja Sama Bankman-Frieda na Bahamima na temelju saveznih kaznenih optužbi", rekao je dužnosnik američke Komisije za vrijednosne papire (SEC) Gurbir Grewal u izjavi.

"Komisija za vrijednosne papire i burzu zasebno je odobrila optužbe koje se odnose na kršenje naših zakona o vrijednosnim papirima od gospodina Bankman-Frieda, koje će biti javno podnesene sutra u južnom okrugu New Yorka", dodao je.

Odvjetnik Bankman-Frieda nije odmah odgovorio na zahtjev BBC-a za komentar.

Kako je sve propalo?

FTX je osnovao 2019. Bankman-Fried, bivši trgovac s Wall Streeta, i bivši Googleov zaposlenik Gary Wang. Kriptomjenjačnica je postala druga najveća kriptoburza na svijetu, trgujući s oko 10 milijardi dolara kriptovaluta dnevno.

Bankman-Frieda nekoć su smatrali mladom verzijom legendarnog američkog investitora Warrena Buffetta, a još krajem listopada imao je neto vrijednost procijenjenu na više od 15 milijardi dolara. Postao je dobro poznat u Washingtonu kao politički donator, navodno podupirući prevenciju pandemije i poboljšanu kriptoregulativu.

No 11. studenog FTX je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota nakon što su korisnici povukli 6 milijardi dolara s platforme u tri dana, a konkurentska burza Binance odustala je od dogovora o spašavanju.

U isto vrijeme, Bankman-Fried dao je ostavku na mjesto izvršnog direktora FTX-a. Prema prošlomjesečnom sudu, FTX duguje svojih 50 najvećih vjerovnika gotovo 3.1 milijardu dolara.

U nizu intervjua i javnih istupa posljednjih tjedana, Bankman-Fried je priznao da su u tvrtki počinjene pogreške, ali se nastojao distancirati od optužbi za nezakonite aktivnosti. "Nikada nisam pokušao počiniti prevaru", rekao je na Dealbook Summitu New York Timesa krajem prošlog mjeseca.

Kolaps FTX-a dogodio se tijekom burne godine za industriju kriptovaluta. Ove godine bitcoin je izgubio više od 60% svoje vrijednosti, dok su ostale kriptovalute također pale.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:40