StoryEditor
dvostruka mjerila

N1 je uradio intervju s Momčilom Krajišnikom, a Sanju Vlaisavljević se optužuje za rehabilitiranje ratnih zločinaca

Piše desk  /  22.05.2023., 13:55h

Isti oni koji su podigli hajku protiv Sanje Vlaisavljević, ministrice kulture i sporta u Vladi FBiH, nisu prosvjedovali prije sedam godina kad je gost emisije Pressing na N1 bio presuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

Bez namjere da ulazimo u moralno razmatranje je li N1 trebao ili ne pozivati Krajišnika u emisiju, ukazujemo na dvostruke standarde i (polu)skrivene motive posljednjih napada na ministricu Vlaisavljević.

Naime, radikali s bošnjačke političke i medijske scene podigli su nedavno hajku na gospođu Vlaisavljević što je rezultiralo velikim brojem prijetnji koje je dobila.

Nakon njenog gostovanja u programu televizije N1, u emisiji Dan uživo za koju je najavljena tema bila planovi i vizija rada u ovom mandatu Federalnog ministarstva kulture i sporta, emisija je u tipičnom maniru navedene televizije, krenula u sasvim drugom smjeru.

Riječi ministrice Vlaisavljević su izvučene iz konteksta i dano im je novo značenje, koje potpuno radikalizira i mijenja poantu njenog izlaganja. Vlaisavljević je svoj govor temeljila na znanstvenim tekstovima o penologiji, priručnicima za kazneno pravo, studijama s Oxford University Press i drugih relevantnih svjetskih znanstvenih institucija koje se bave tretiranjem ratnih zločinaca nakon odslužene kazne. Pripisuje joj se kako tobože podržava ratne zločince što ona ni u jednom trenutku nije izgovorila tijekom emisije, što se lako može i provjeriti uvidom u „sporne“ rečenice.

Ovo podmetanje, uobičajeno za sarajevsku medijsku scenu, za posljedicu je imalo buđenje najnižih strasti kod značajnog broja građana, gotovo svih sarajevskih portala i ostalih sarajevskih medija. Tako je nakon niza tipično garniranih tekstova ministrica Vlaisavljević počela dobivati prijetnje upućene kako njoj tako i njenoj obitelji.

Istovremeno, istima onima koji pozivaju linč na ministrice Vlaisavljević  nije smetalo gostovanje gospodina Krajišnika.

U pozadini napada na Vlaisavljević leži činjenica da ona otvoreno kritizira i ukazuje na činjenicu da je Sarajevo postalo jednonacionalna i teokratska sredina u kojoj je sve manje mjesta za život nebošnjaka.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:27