StoryEditor

MVP: Crnadak nije negirao opasnost od terorizma u BiH

Piše D  /  29.07.2021., 20:04h

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tijekom nastupa u Europskom parlamentu nijednom nije negirao postojanje opasnosti od radikalizam i terorizma u BiH, priopćeno je iz resornog ministarstva.

U priopćenju je navedeno kako je Crnadak govorio o tome da nadležna ministarstva, agencija i druge službe trebaju nastaviti još jače raditi svoj posao, te da još brže i bolje razmjenjuju informacije s drugim zemljama i službama.

Iz Ministarstva vanjskih poslova ističu da je podatak kojeg je Crnadak iznio, da u 2016. godini, nije registriran nijedan odlazak na strana ratišta iz BiH, službeni podatak Ministarstva sigurnosti BiH.

"Nema dileme da je to, između ostalog, rezultat činjenice da je BiH bila među prvim zemljama koje su usvojile zakon kojim se zabranjuje odlazak na strana ratišta, kao i organiziranje, regrutiranje i poticanje na to", dodaje se u priopćenju.

Odgovarajući na pitanje jednog od članova Europskog parlamenta o tome da li se vodi računa o utjecaju iz arapskih zemalja na radikalizaciju islama u BiH, Crnadak je rekao da sve donacije i druge aktivnosti iz tog dijela svijeta pažljivo prate nadležne institucije.

U tom kontekstu, on je rekao da je radikalizacija, u najvećoj mjeri, uvezena u BiH, te da prakticiranje  islama u BiH ranije, prije rata, nije bilo ni radikalno ni nasilno, prenosi RTRS.

Odgovarajući na pitanje o ulozi vjerskih lidera u BiH, Crnadak je dao generalnu ocjenu, ne ulazeći u detalje i ne komentarirajući  pojedinačne izjave da vjerski lideri, pravoslavni, katolički, islamski, kao i predstavnici manjih vjerskih zajednica imaju uglavnom konstruktivnu ulogu, da podržavaju borbu protiv radikalizacije, te da je njihov utjecaj na dnevnu politiku na veoma niskom nivou, što je ministar ocijenio kao pozitivno.

Crnadak se obratio Europskom parlamentu u utorak, 11. travnja.

Mediji su prenijeli da je Crnadak tijekom tog obraćanja rekao da islam u BiH nikada nije bio žestoke naravi.

"To je blagi islam i uvijek je takav bio. Puno toga je urađeno na suzbijanju pojave stranih boraca, tako da ih već duže vrijeme uopće nema", rekao je on. 

Dnevnik.ba  

25. travanj 2024 23:59