Kotor, 10.10.2022.- Crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević u ponedjeljak su otkrili spomen-ploču u bivšem logoru Morinj, u kojem su za Domovinskog rata bili hrvatski zarobljenici, na kojoj piše da Crna Gora zbog toga žali.HINA
StoryEditor
inicijativa u crnoj gori

MVEP: Najava uklanjanja spomen-ploče u Morinju ne smije obeshrabriti

Piše hina  /  22.10.2022., 17:45h

Ovaj čin samo je nastavak komemoriranja kada su prošle godine hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov tadašnji crnogorski ministar Đorđe Radulović zajednički obilježili trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju, piše u priopćenju.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u subotu da najava uklanjanja spomen-ploče na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori ne smije obeshrabriti Hrvate u toj zemlji i poručilo da pozdravlja inicijativu i postavljanje te spomen-ploče, kao veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću.

"Nedavni događaji politiziranja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. listopada 2022., ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori", naveo je MVEP dodajući da su dvojica do jučer ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević argumentirali  ispunjenje svih zakonskih uvjeta za postavljanje ploče, pravno i vrijednosno.

Ovaj čin samo je nastavak komemoriranja kada su prošle godine hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov tadašnji crnogorski ministar Đorđe Radulović zajednički obilježili trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju, piše u priopćenju. 

"Pozdravljamo ovogodišnju inicijativu i realizaciju postavljanja spomen-ploče, koja je veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću. To je ujedno civilizacijski čin i kulturološka gesta, ispravni put prema europskoj obitelji kojoj Crna Gora i pripada. Sukladno univerzalnim vrijednostima, ovo je nedvojbeno jasan putokaz Crne Gore za snaženje europske perspektive, kao i primjene europskih vrijednosti i načela međunarodnih konvencija. Jednako tako, to je važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime agresora", ističe MVEP.

U priopćenju se dodaje da je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio podnijeti ostavku na dužnost ministra i ne biti članom tehničke Vlade Crne Gore, ističući kako su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija.

Crnogorski parlament smijenio je ministre obrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, inicijatore postavljanja spomen ploče u logoru Morinj, na sjednici koja je završila u subotu rano ujutro.

 Uklanjanje spomen-ploče naložila je crnogorska inspekcija, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da su to učinili bez konzultacija s vladom i suprotno zakonu o spomen obilježjima.

Spomen-ploču su prošli tjedan otkrili crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane. Njome se ističe crnogorsko žaljenje zbog postojanja logora u Morinju i patnji hrvatskih branitelja koji su ondje bili zatočeni. Svečanosti postavljanja ploče bili su nazočni potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Crnogorski mediji prenijeli su da je Uprava za inspekcijske poslove (UIP) Crne Gore naložila Općini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču hrvatskim zarobljenicima u bivšem logoru u Morinju, jer je postavljena bez potrebne dokumentacije. 

Dnevnik.ba

25. siječanj 2023 15:37