Article_Top_970x250

Mustača osudili na 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića

bivši čelnik jugoslavenskih tajnih službi

Mustača osudili na 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića

srp 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Boris Šćitar

Po ocijeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40. godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, objavio je Županijski sud u Velikoj Gorici.

Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao je bivšemu čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine. 

Sud je odluku donio na temelju pravomoćne njemačke presude kojom su Mustač i Josip Perković osuđeni zbog Đurekovićevog ubojstva na doživotni zatvor. 

Mustač i Perković kazne bi trebali umjesto u njemačkom zatvoru, služiti u Hrvatskoj, prenosi 24sata.hr.

- Rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici broj: Kv-eu-1/2019. od 23. travnja 2019., u postupku preuzimanja i izvršenja presude Visokog pokrajinskog suda u Münchenu, a nakon što je utvrđeno da je osuđeni Zdravko Mustač pravomoćnom presudom proglašena krivim zbog kaznenog djela ubojstva iz paragrafa 211., 212. i 25. st. 1 i 2 Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, utvrđeno je da navedeno kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva iz čl. 111. t. 1 i 4 Kaznenog zakona, te izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40. godina. Po ocijeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40. godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu - objavio je sud. 

Dnevnik.ba