StoryEditor
rat u gazi

Muslimani u SAD-u pozivaju birače da ne glasaju za Bidena

Piše hina  /  27.02.2024., 18:26h

Američka savezna država Michigan glasa danas na predsjedničkim predizborima na kojima se očekuje da će za Donalda Trumpa to biti samo još jedna potvrda, dok se demokratski čelnik Joe Biden suočava s nezadovoljstvom muslimana i Amerikanaca arapskog podrijetla zbog rata u Gazi.

Aktualni predsjednik u svom taboru nema nikakvu ozbiljnu prijetnju glede nove utrke za Bijelu kuću jer njegov jedini protivnik, demokrat Dean Phillips iz Minnesote, daleko zaostaje i u anketama dobiva ispod 10 posto glasova.

No, kako raste broj žrtava u sukobu između Izraela i Hamasa, potpora muslimana i Amerikanaca arapskog podrijetla  Bidenu je u padu u toj državi Srednjeg zapada.

Prije četiri godine, Biden je u Michiganu pobijedio za samo 150.000 glasova, a sada muslimansko-arapski blok poziva svoje pristaše da predaju prazan listić, čime žele izvršiti pritisak na Bidena da uskrati potporu Izraelu i da smjesta pozove na prekid vatre.

Na republikanskoj strani Donald Trump je već osvojio četiri države koje su glasale, uključujući Južnu Karolinu u subotu, a Michigan ne bi trebao prekinuti njegov pohod prema republikanskoj nominaciji.

Njegova jedina preostala protivnica, bivša veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley, izgubila je u svojoj matičnoj državi Južnoj Karolini, ali ona odbija odustati i kaže da ne vjeruje da Donald Trump može poraziti Joea Bidena u studenom.

U nedjelju je pretrpjela još jedan udarac kada je mreža bogate obitelji Koch objavila da zaustavlja donacije njezinoj kampanji.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 07:43