StoryEditor

Muškarca na Kalniku ugrizao poskok: Penjao se na stijenu...

Piše D  /  27.03.2019., 01:03h

U nedjelju je na Kalniku poskok ugrizao za prst muškarca koji se penjao na stijenu, javlja ePodravina.

– Proljeće se probudilo na Kalniku, s njime i poskoci. Treba paziti kuda se hoda, gdje se sjeda i gdje se guraju ruke. Prijatelj se penjao, ugrizao ga je za prst. Dobio je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, uglavnom sve je u redu – kazao je za ePodravinu H.K., čijeg je prijatelja ugrizao poskok.

Biolog Goran Šafarek navodi da se zmije bude u proljeće kao i ostali organizmi. Kako je to hladno doba godine, zagrijavaju se na suncu, budući da su to hladnokrvni organizmi, odnosno ne mogu se sami zagrijati metabolizmom kao sisavci i ptice.

- Zmije ne napadaju, već se brane. Kao i svaka životinja. Zmije na Kalniku nisu opasne, osim otrovnice poskoka. Međutim, otrov služi za lov, ne agresiju i nije ga lako proizvesti. Poskoci se griju u pukotinama stijena, ili na samim stijenama. Bilo da se griju ili love, nepokretni su. Oni su lovci iz zasjede pa se pritaje. Ljudi ih tako često i ne vide. Poskoci su aktivni uglavnom noću, ali i preko dana, pogotovo upravo radi sunčanja, a to potraje i cijeli dan. U rano proljeće stoga treba biti posebno oprezan i paziti gdje se hoda i što se dira rukama prilikom penjanja na stijene – kazao je Šafarek za ePodravinu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:47