StoryEditor
uhićen je

Muškarac u Vatikanskom muzeju uništio dvije biste iz antičkog Rima

Piše hina  /  05.10.2022., 19:39h

Muškarac je u srijedu srušio dvije drevne biste iz antičkog RIma u Vatikanskim muzejima, uzrokujući time umjerenu štetu prije nego što ga je zaustavilo osoblje i uhitilo, rekao je izvor iz muzeja, navodi Reuters.

Izvor je anonimno, pošto je istraga u tijeku, kazao za Reuters da je riječ o muškarcu u 50-ima koji se "čudno ponašao".

Srušio je dvije biste s postolja u muzejskoj dvorani Chiaramonti u kojoj se nalazi više od 1000 eksponata i jedna je od najvažnijih zbirki rimskih bista. Osoblje muzeja obuzdalo je muškarca, a vatikanska policija stigla je nekoliko minuta kasnije kako bi ga uhitila.

Dvije biste su oštećene, ali ne jako, rekao je izvor, dodajući da su već odnesene u restauratorski laboratorij u muzeju na popravak.

Fotografije koje su snimili posjetitelji i objavili na društvenim mrežama prikazuju dvije razbijene biste kako leže na mramornom podu.

Nakon što su morali zatvoriti ili smanjiti radno vrijeme tijekom pandemije, sada Vatikanski muzeji primaju velik broj posjetitelja.

Vatikanske muzeje godišnje je posjećivalo šest milijuna turista prije pandemije.

Najozloglašeniji napad na umjetnine u Vatikanu dogodio se 1972. godine kada je jedan Mađar preskočio oltar u bazilici svetog Petra i maljem udario Michelangelovu Pietu. Otrgnuo je gospinu lijevu ruku te joj je okrznuo nos i veo. To renesansno remek-djelo sada je iza neprobojnog stakla.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 15:20