StoryEditor
sad

Muškarac oslobođen nakon što je 19 godina proveo u zatvoru zbog ubojstva koje nije počinio

Piše desk  /  11.03.2023., 13:08h

Amerikanac Sheldon Thomas (35), koji je u zatvoru proveo skoro 19 godina zbog ubojstva, oslobođen je u petak nakon što je otkriveno da su detektivi naveli svjedoka da idetificira pogrešnu osobu.

Thomasu, koji je osuđen za ubojstvo 14-godišnjeg dječaka na Badnje veče 2004. u New Yorku, presuda je poništena, godinama nakon što ga je očevidac identificirao na osnovu pogrešne fotografije, izjavio je okružni tužitelj u Brooklynu Eric Gonzalez, prenosi CNN.

Thomas je imao samo 17 godina kada je uhićen i optužen za ubojstvo, pokazuju sudski zapisnici. Njegovo oslobađanje od krivnje uslijedilo je nakon opsežne istrage koju je sprovela Jedinica za poništavanje osuda tužiteljstva u Brooklynu, navodi ured tužitelja.

Gonzalez je rekao da je slučaj protiv Thomasa od samog početka kompromitiran teškim greškama i nedostatkom vjerojatnog razloga za uhićenje. On je i dalje bio lišen svojih prava, kada je tužiteljstvo nastavilo raditi na slučaju čak i nakon što je otkrivena pogrešna identifikacija, što je njegovu osudu učinilo "suštinski nepravednom".

Thomas je bio jedan od trojice navodnih članova bande optuženih za ubojstvo tinejdžera i ranjavanje još jedne osobe. Tijekom pretpretresnog ročišta 2006. godine, inspektor koji je radio na ovom slučaju je tijekom unakrsnog ispitivanja priznao da je koristio fotografiju pogrešnog Sheldon Thomasa, kao i da je lažno svjedočio, rekao je Gonzalez.

Drugi detektiv je rekao da im je Thomas rekao da on nije čovjek na fotografiji, prema uredu tužitelja. Tada je sudac rekao da još uvijek postoji vjerojatan razlog zbog anonimnih dojava, dodajući da fotografija podsjeća na Thomasa, iako je druga osoba.

Od 2014. godine rad Jedinice rezultirao je ukidanjem 34 osuđujuće presude. Trenutno je 50 otvorenih istraga, prema glasnogovorniku ureda tužitelja.

"Moramo nastojati da osiguramo pravičnost i integritet u svakom slučaju i imamo hrabrosti da ispravimo greške iz prošlosti", istakao je Gonzalez.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 20:47