StoryEditor

Muškarac iz Čelića zaražen virusom Zapadnog Nila

Piše D  /  23.09.2018., 04:09h

Pacijent iz Čelića početkom prošlog tjedna hospitaliziran je na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli jer je kod njega registriran virus Zapadnog Nila. On je jedini pacijent s ovim opasnim virusom koji se trenutno liječi u tuzlanskoj bolnici.

 

Kućno liječenje

- Zaključno sa 18. rujnom, kod dvije osobe s područja Tuzlanskog kantona i četiri osobe iz drugih krajeva BiH potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila. Od ukupno šest pacijenata, koliko ih se javilo u UKC Tuzla, njih četvero bilo je hospitalizirano, a trenutno je jedan pacijent zadržan na liječenju – kaže za „Avaz“ dr. Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Pacijenti kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila, a koji su u međuvremenu pušteni na kućno liječenje, dužni su se pridržavati uputa liječnika.

Svake godine od lipnja do studenog kontinuirano se prati aktualna epidemiološka situacija u vezi s infekcijom virusom Zapadnog Nila, a iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH navode da razloga za paniku nema.

- Za sada je stanje stabilno i ne postoji veći rizik po stanovništvo. Obavijestit ćemo javnost o svim eventualnim promjenama – navode iz Zavoda.

 

Zaštitne mreže

U banjalučkoj bolnici 20. kolovoza umro je muškarac iz Nove Topole, a kod njega je bio detektiran virus Zapadnog Nila.

Da se ovaj virus, koji prenose komarci, ne bi širio, liječnici preventivno preporučuju građanima ugradnju zaštitnih mreža na prozorima, a tijekom boravka na otvorenom korištenje sredstava koja tjeraju komarce.

 

U Srbiji umrlo 29 osoba

Bolest Zapadnog Nila i dalje se širi u susjednim zemljama. U Hrvatskoj je od pojave prvih oboljelih početkom srpnja pa do 10. rujna bolest laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla. U Srbiji je dosta dramatičnija situacija, do sada je zaraženo 286 ljudi, broj umrlih porastao je na čak 29.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. rujna na području Europe zabilježeno je 1.112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:07