Article_Top_970x250

Muškarac iz BiH nastradao u stravičnom pokolju u Njemačkoj

crna kronika

Muškarac iz BiH nastradao u stravičnom pokolju u Njemačkoj

velj 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Anadolija

Kemal Kocak, vlasnik lokala u njemačkom gradu Hanauu, na koji je jutros izveden oružani teroristički napad i u kojem je ubijeno najmanje devet osoba, izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako se među žrtvama nalazi i jedna osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kocak je u razgovoru s novinarom AA rekao kako u trenutku napada nije bio u lokalu, a kada je stigao saznao je da je 10 osoba pogođeno iz oružja.

"Napadač je, koliko znamo, bio sam. U mom kafiću je najmanje troje mrtvih.

Jedna od žrtava je naš rođak i prijatelj. Ubijena je jedna gošća Poljakinja, koja je redovno dolazila u naš kafić i treća žrtva je 22-godišnji sin našeg prijatelja iz turskog grada Mardina", rekao je Kocak.

Dodao je kako je napad izvršen i u lokalu koji je odmah do njegovog, odnosno kako je riječ o dva lokala koji imaju isti ulaz.

"Tamo je također ubijeno najmanje troje. Jedna žrtva je iz Afganistana, jedan Bosanac i jedan Rumun", rekao je Kocak.

Dodaje također kako je u lokalu bila zastrašujuća situacija, posvuda je bila krv. "Ovdje živim 45 godina. Tu sam rođen i odrastao. Nikad nismo imali ni s kim bilo kakvih problema. Da sam u tom trenutku bio u lokalu, vjerojatno bih i ja sad bio mrtav", kaže Kocak.

Dodaje kako su rasistički napadi znatno povećani u zadnje vrijeme. "Zar nije bilo za očekivati kako će se nešto ovako desiti? Rasistički napada je u posljednje vrijeme bilo sve više i više. Oni otvoreno i jasno poručuju da ovdje ne možemo ostati, po cijenu da će nas pobiti i porušiti džamije. Ovdje se protiv ekstremnih desničara ne poduzima ništa", poručio je Kocak.

U oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u Hanauu smrtno je stradalo devet osoba. Napadač Tobias R., ekstremno desničarski terorista, pronađen je mrtav u kući u operaciji koju je izveo tim specijalne policije. Napadač je posjedovao dozvolu za lov, a kasnije je pronađeno i pismo i videoporuka koju je ostavio iza sebe.

Dnevnik.ba