StoryEditor

Muselimović: Ubojstvo generala Šantića se ne vodi kao ratni zločin

Piše D  /  11.12.2017., 05:12h

Odvjetnik obitelji Šantić rekao je u ponedjeljak kako oni vjeruju da su uhićeni bivši pripadnici bošnjačke Armije BiH odgovorni za ubojstvo generala Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, ali je izrazio nezadovoljstvo što se taj slučaj ne vodi kao ratni zločin i ne procesuira pred državnim pravosuđem.

"Obitelj očekuje jednu pravičnu odluku i uvjerena je da su upravo osumnjičene osobe na čelu s Hamdijom Abdićem Tigrom počinitelji tog kaznenog djela te da postoji previše dokaza u tome pravcu", rekao je odvjetnik Josip Muselimović iz Mostara koji zastupa obitelj Šantić, prenosi Hina.

Rekao je kako je tužitelj u Bihaću obećao podići optužnicu najkasnije do konca 2015.
Po njegovim riječima pogrešno je bilo ovaj slučaj ubojstva generala Šantića iz ožujka 1995. kod Bihaća prekategorizirati u slučaj civilnog ubojstva, te da i dalje istragu vodi županijsko tužiteljstvo u Bihaću.

"Nadležno je županijsko tužiteljstvo u Bihaću, a ja osobno mislim da je nadležnost za ovaj slučaj moralo imati Tužiteljstvo BiH kao ratnog zločina", istaknuo je Muselimović.

Generalov sin Duje ranije je odgovornim za smrt oca ocijenio generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra koje je označio "gospodarima života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu".

On je također pozvao Državno odvjetništvo BiH da preuzme spis od županijskog državnog odvjetništva u Bihaću koje je ovaj ratni zločin preinačilo u civilno ubojstvo, što je ocijenio zataškavanjem slučaja.

General Vlado Šantić nestao je u noći između 8. i 9. ožujka 1995. Odveden je iz zapovjedništva HVO-a u Bihaću po nalogu generala Armije BiH Atifa Dudakovića u hotel Sedra.

Prema navodima tu je premlaćen, te ponovno odveden u sjedište vojne policije Armije BiH i zlostavljan nakon čega je ubijen s četiri metka u obiteljskoj kući punca jednoga od osumnjičenih osoba.

Prema istim navodima, Šantićevo tijelo je ubačeno u bačvu u koju su dosuti benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva zakopana nedaleko Bihaća. Istražitelji su pronašli ovu bačvu, no DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije napravljena. U međuvremenu je županijsko državno odvjetništvo na temelju nalaza federalne uprave policije (FUP) ovo djelo ratnog zločina prekvalificiralo u civilno ubojstvo.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 19:49