StoryEditor
američki veleposlanik

Murphy upozorio protiv pokušaja blokade vlasti u BiH

Piše hina  /  09.03.2023., 13:09h

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy pozvao je u četvrtak na što brži dovršetak uspostave vlasti u toj zemlji, a posebice u Federaciji BiH, uz ocjenu da postoji jasna parlamentarna većina u tom entitetu koju treba poštovati te uz neizravan poziv upućen Stranci demokratske akcije (SDA) da odustane od blokada.

Od početka ovog tjedna teče rok od 30 dana u kojemu novoizabrana predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara(HDZ BiH)  treba imenovati novu vladu tog entiteta.

HDZ BiH te osam stranaka bošnjačko-građanskog bloka ranije su dogovorili uspostavu vlade iz koje bi bila isključena SDA, no potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je iz te stranke, najavio je kako će uskratiti potpis na odluku o imenovanju vlade iz koje bi njegova stranka bila isključena.

Po ustavu Federacije supotpis dva dopredsjednika nužan je na odluci o imenovanju vlade i za sada nema naznaka kako će taj problem biti riješen.

Veleposlanik Murphy kazao je kako SAD kao i cijela međunarodna zajednica prate što se zbiva i očekuju da se vlada što prije formira.

"Pozorno pratimo što se zbiva i za bilo kakvu vrstu blokade smatrat ćemo odgovornima one političke lidere kojima je bitniji osobni politički probitak, a ne probitak njihovih glasača", izjavio je Murphy za sarajevski "Dnevni avaz".

Sličnu poruku u srijedu je u ime Europske unije političkim strankama u BiH poslao i šef Delegacije EU Johann Sattler.

Američki veleposlanik prozvao je u četvrtak SDA kazavši da je neprihvatljivo da sada za blokadama posežu oni koju su se ranije žalili na blokade. Time je aludirao na tvrdnje iz SDA da je HDZ BiH kočila uspostavu nove vlade Federacije nakon izbora provedenih 2018., zbog čega je i dalje u tehničkom mandatu ona koja je izabrana još 2014.

Murphy je istaknuo kako su političari uoči posljednjih izbora dali jasna obećanja o provedbi reformi i potpori euroatlantskom putu BiH i sada to trebaju provesti.

"Pozvat ćemo ih na odgovornost. Već smo poduzimali konkretne mjere zbog antidejtonskog djelovanja i i činit ćemo to opet ako bude potrebno", kazao je američki veleposlanik.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:22