StoryEditor
američki veleposlanik

Murphy: "Političari odvlače investitore od BiH, problem i sa Srpskom"

Piše hina  /  07.09.2022., 18:04h

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy ocijenio je kako politička nesigurnost odvlači strane investicije, posebno separatističke poteze vlasti srpskoga entiteta.

"Političko prepucavanje, etnonacionalistička retorika i nastojanje podrivanja, opstruiranja i blokiranja državnih i entitetskih institucija stvara političku nesigurnost za poslovanje koje se ne može tolerirati", rekao je Murphy obraćajući se na konferenciji o socijalno-ekonomskom utjecaju u organizaciji Coca-Cole. 

Dodao je kako paralelne institucije sa sjedištem u Republici Srpskoj čija se uspostava najavljuje stvara konfuziju kod investitora.  "Potencijalni investitori i kompanije dovoljno su mudri dvaput promisliti prije ulaska na ovakvo tržište", rekao je Murphy.

SAD je od završetka rata u gospodarstvo BiH izravno investirao 260 milijuna dolara.

Veleposlanik je kao ključne probleme stranim investitorima naveo sustavnu korupciju, nepostojanje jedne adrese za registraciju kompanija, zakon o elektroničkom potpisu, neujednačene zakonske propise i nejasan proces arbitraže. 

"Endemska korupcija nastavlja pustošiti zemlju i ako se to ne promijeni, ubit će ekonomsku budućnost BiH", upozorio je Murphy.

Dnevnik.ba

02. lipanj 2023 22:56