StoryEditor
američki veleposlanik

Murphy: "Oni koji sugeriraju da BiH ima jače saveznike u Rusiji, Kini ili Iranu – jako se varaju"

Piše desk  /  01.03.2023., 09:19h

Veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy objavio je tekst povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojem je čestitao 1. ožujka te se osvrnuo na situaciju u državi.

- Najiskrenije čestitamo građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti. Prvi mart je mnogo više od prilike da se obilježi ovaj povijesni trenutak. Ovaj dan je također prilika da se obilježi demokratski napredak Bosne i Hercegovine u proteklih više od protekle tri desetljeća i da se oda priznanje za sav trud, istrajnost i žrtvovanje građana koji su taj napredak omogućili - naveo je Murphy. 

Zatim je istaknuo da se do nezavisnosti ne dolazi lako i da to znaju i Sjedinjene Američke Države, ali nezavisnost pruža mogućnost građanima da odrede sopstvenu budućnost.

"Ponosno stojimo uz BiH"

- Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, ponosno stojimo uz ljude u BiH koji su izabrali budućnost u euro-atlantskoj zajednici zemalja i izgradili neophodne državne institucije koje ih vode ka toj budućnosti. Uspostava ovih pravosudnih, financijskih, sigurnosnih i drugih državnih institucija povijesno je postignuće i veliki korak ka ispunjenju obećanja o nezavisnoj Bosni i Hercegovini – jakoj, demokratskoj i prosperitetnoj državi.

Najveći uspjeh je formiranje multietničkih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kojima Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali služe časno rame uz rame u zemlji i van njenih granica radi sigurnosti BiH i svih njenih građana. Od podrške programima obuke za oficire, nabavke ključne opreme i sredstava do zajedničkih vježbi, Sjedinjene Države bile su najbliži partner OSBiH u protekle dvija desetljeća. Radujemo se nastavku jačanja tog strateškog partnerstva u godinama koje su pred nama.

Kao dio naše trajne posvećenosti BiH i njenim građanima i njihovoj želji za eurom-atlantskom budućnošću, Sjedinjene Države osigurale su više od dvije milijarde dolara pomoći od 1995. godine s ciljem podrške bh. institucijama, kao i demokratskom, društvenom i ekonomskom napretku na svim razinama vlasti.

Negiranje činjenica i tobožnje pravde tvrdnje

Naravno da ima smetnji. Bh. institucije sada su izložene napadima lidera koji nastoje uništiti napredak postignut u proteklih 31 godinu ili koji ih nastoje kontrolirati radi osobnih, koruptivnih interesa. Mnogi od ovih lidera čak nastoje iskriviti povijest.

Političari poput Milorada Dodika i njegovih saveznika ignoriraju realnost da su lideri Republike Srpske, uključujući i njegovu političku stranku, radili sa svojim kolegama iz Federacije na izgradnji ovih državnih institucija dobrovoljnim prenosom nadležnosti u interesu bolje, funkcionalnije BiH.

Ovo negiranje činjenica i tobožnje pravne tvrdnje koje čujemo iz Republike Srpske nisu samo napad na državne institucije na čijoj je uspostavi BiH marljivo radila – one su napad na sami duh kompromisa koji prevazilazi etničke i političke linije, a koji je u srcu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ova vrsta politike koja služi samo sopstvenim interesima sprečava Bosnu i Hercegovinu da ostvari svoj puni potencijal. Neuspjeh Travanjskih paketa iz 2006. bila je propuštena prilika za provedbu reformi i jačanje bh. institucija i ubrzanje napredovanja ove zemlje ka Europskoj uniji. Od tada je ovaj isti maksimalizam uzrokovao neuspjeh mnogih naknadnih pokušaja da se provedu osnovne reforme i uspostavi funkcionalnost, što je rezultiralo jednim od najnedjelotvornijih perioda u povijesti bh. vlasti, onim nakon izbora 2018. godine.

Pojačati angažman u BiH

Imajući u vidu ove izazove, Sjedinjene Države i njihovi međunarodni partneri moraju pojačati angažman u Bosni i Hercegovini, a ne odstupiti. Naše obećanje da ćemo podržavati suverenitet, institucionalni i teritorijalni integritet BiH i njen multietnički karakter nije puka retorika - to je stvarna, dugogodišnja obaveza koju ispunjavamo svaki dan. Oni koji sumnjaju u našu trajnu posvećenost zemlji ili u to da BiH pripada Zapadu – ili sugeriraju da ona možda ima jače saveznike u Rusiji, Kini ili Iranu – jako se varaju.

Više od godinu dana nakon početka ničim izazvane, nezakonite, brutalne i sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, važnije je više nego ikada da Sjedinjene Države i njihovi saveznici udvostruče nastojanja da pomognemo BiH da ojača svoje demokratske institucije i da još jednom potvrdi da joj je mjesto u euro-atlantskoj zajednici zemalja.

To znači da treba iskoristiti zamah stvoren dodjeljivanjem statusa kandidata BiH za članstvo u Europskoj uniji i usvojiti reforme neophodne za pregovore o priključivanju EU, za iskorjenjivanje korupcije, oživljavanje ekonomije i uklanjanje diskriminacije. BiH su potrebni konkretni koraci, ne više akcijski planovi, u suprotnom će ova prilika nestati.

Jačanje OSBiH

To znači jačanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i obezbjeđenje dovoljnih resursa kako bi se OSBiH mogle modernizirati i ispunjavati svoje obaveze pružanja sigurnosti bh. građanima i doprinosa globalnoj sigurnosti. To također znači provedbu davno zaustavljenih reformi u oblasti odbrane kako bi se učvrstili partnerstvo i suradnja Oružanih snaga sa NATO savezom.

To znači provedbu reforme bh. pravosuđa koje sve više postaje sredstvo za takvo djelovanje, umjesto da je prepreka koruptivnom djelovanju. Prevelik broj sudaca radi za političare, a ne za pravdu. Prevelik broj tužitelja izbjegava da procesuira teške i izazovne predmete koji zadiru u interese političkih lidera ili njihovih stranaka.

To znači da treba povećati stupanj transparentnosti bh. izbornog sustava radi borbe protiv nepravilnosti kojima smo svjedočili na izborima 2022. godine kako građani ne bi više sumnjali u to da li njihov glas zaista vrijedi. Vrijeme je da bh. parlament usvoji paket mjera koji se tiče integriteta izbornog procesa. Sjedinjene Države uradiće svoj dio posla. Nastavit ćemo s identifikacijom i sankcioniranjem pojedinaca odgovornih za koruptivne i anti-daytonske aktivnosti i osiguravati financijsku i političku podršku institucijama ove zemlje i raditi na jačanju – ne samo održavanju – demokratije u BiH.

Borba protiv korupcije

Nastavit ćemo pružati podršku Oružanim snagama BiH u skladu sa našim dugogodišnjim uvjerenjem da je budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, uključujući NATO savez. Nastavit ćemo pružati pomoć u borbi protiv korupcije, stvaranju uvjeta za ekonomski rast kojeg će predvoditi jak privatni sektor i u promoviranju pomirenja.

Također se nadamo da će bh. politički lideri uraditi svoj dio posla.

Za nas je privilegija da zajedno s građanima Bosne i Hercegovine slavimo Dan nezavisnosti.

Radujemo se zajedničkoj proslavi ovog dana u godinama koje su pred nama - napisao je Murphy.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 07:34