StoryEditor
američki veleposlanik

Murphy ogolio laži crnolistaša Novalića: "I njemu smo slali pisma"

Piše desk  /  16.09.2023., 15:16h

U intervjuu za Centralni dnevnik Senada Hadžifejzovića veleposlanika SAD u BiH Michaela Murphyja osvrnuo se na optužbe koji su na njegov račun stigled iz SDA zbog pisma u kojoj Vladi FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem daje smjernice za djelovanje. Marfi je istakao da je i Fadil Novalić dok je bio premijer dobio nekoliko pisama od Američkog veleposlanstva.

- SAD komunicira s vladama u svim zemljama svijeta. Nema ništa posebno ni jednistveno u tome. Znam da je gospodin Novalić govorio da nikada nije dobio pismo od američkih vlasti. Dobio ih je nekoliko – to nije baš istina. Imamo važne stvari za reći. Ako imamo takve stvari koje su bitne i komplikovane – to ćemo reći – kazao je Murphy, prenosi Avaz.

Murphy je naglasio i kako je pokrenuto i pitanje u vezi sa financiranjem terorizma ili zakona o sprečavanju pranja novca.

- Zašto se na tome radi? Ne želimo vidjeti BiH i FBiH na crnoj listi. Jedan dio toga se radi i na državnoj razini, ali jedan dio mora biti urađen i na razini Federacije BiH. Naglasili smo i borbu protiv korupcije i primjenu zakona iz 2014. Premijer je razgovarao sa mnom, kao i s drugim predstavnicima međunarodne zajednice. To su prioriteti koje je on javno iznio i naša želja je da to javno kažemo i pružimo podršku – naveo je Murphy.

Više novca

Američki veleposlanik dotakao se i pitanja stavljanja pod koncesiju Aerodroma Sarajevo.

- Što se tiče Sarajevskog aerodroma, apsolutno se slažem da je taj aerodrom imao poslovnih uspjeha, ali radi se o tome da u regiji postoje mnogo veći uspjesi. Naprimjer, Tirana je jedan od aerodroma na zapadnom Balkanu kojem je koncesionar pomogao da se razvijaju još jače i više, a to je važno za Sarajevo – i ne samo Sarajevo nego čitavu BiH. Zašto? Zato što to znači veći broj turista, dolazak ljudi koji će trošiti novac ovdje i kreirati radna mjesta - ističe Murphy.

Dnevnik.ba

26. studeni 2023 09:57