StoryEditor
veleposlanik Sad-a

Murphy: "Korumpirani dužnosnici se ne mogu više skrivati"

Piše desk  /  25.04.2023., 11:30h

Povodom antikorupcijskih aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije u Županiji Sarajevo, danas se javnosti obratio veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy.

Murphy je kazao kako je Sarajevo predvodnik u borbi protiv korupcije. 

- Zabilježeno je 189 prijava korupcije u javnim ustanovama. Sada su omogućene provjere informacija koje zviždači daju, jer ih sada oni mogu prijaviti Uredu za borbu protiv korupcije. Prije donošenja ovog zakona nije ni bilo zviždača ni mehanizma da se njima pruži zaštita. Institucije su, također, usvojile neke interne akte u vezi s korupcijom koje treba provesti.

Murphy je posebnu pažnju posvetio Zakonu o sukobu interesa.

- Otkad je na snagu stupio Zakon o sukobu interesa, vlasti prije nisu mogle da djeluju. Trideset četiri funkcionera su se odlučila da daju ostavke nakon njegovog donošenja. Zakon je efikasan, ne mogu se više skrivati. Međunarodna zajednica je fokusirana na zakon na državnom nivou. To je jedan od naših prioriteta - kazao je Marfi.

Marfi je istakao da je Vlada SAD spremna raditi rame uz rame s onima koji su spremni boriti se protiv korupcije. 

- Podrška smo uredima za borbu protiv korupcije, koji su u fazi uspostave širom Bosne i Hercegovine. Radit ćemo na tome da korumpirane pojedince dovedemo pred lice pravde. Vlasti treba da zastupaju interese građane, interese ljudi, a ne svoje vlastite interese. Želim zahvaliti na onome što radite, jer građani na svakom koraku vide korupciju i imate podršku Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv nje.

Sprečavanje koncentracije moći

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erdoan Kafedžić kazao je da je Zakon o suzbijanju korupcije jedan od najvažnijih zakona, ne samo u Županji Sarajevu, nego cijeloj državi.

- Neka od ovih pitanja prvi put su regulisana u KS, ali i Bosni i Hercegovini. Uspjeli smo da adekvatno i kredibilno provedemo ovaj zakon u prvih stotinu dana.

Kada je riječ o rezultatima u suzbijanju sukoba interesa, Ured je okončao 16 zahtjeva za utvrđivanje sukoba interesa, i utvrdio tri primjera sukoba. Nakon stupanja zakona na snagu 34 funkcionera su podnijela ostavku, što znači da je svaki treći dan u prosjeku jedan funkcioner podnio ostavku. Ovaj zakon sprečava koncentraciju moći.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:18