StoryEditor
hrvatska

MUP želi još strože kažnjavati prostitutke

Piše hina  /  21.03.2023., 11:30h

MUP je u javnu raspravu uputio najavu izmjena Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira pa će se, umjesto dekriminalizacije, prostitucija strože kažnjavati, piše Jutarnji list.

Novčane kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, među kojima su i odavanje prostituciji, isticanje simbola kojima se remeti javni red i mir, skitnja ili davanje alkohola mlađima od 16, a koje sada iznose od 20 do 170 eura, višestruko će se povećati.

Koliko će konkretno iznositi, u MUP-u još ne otkrivaju, no ističu da kazne kakve su sad propisane nemaju odvraćajući učinak za počinitelje, nisu usklađene s kaznama za druge vrste prekršaja, poput onih prometnih (kazne za prekoračenje brzine idu do 2650 eura) te nisu u skladu sa zatvorskim kaznama, koje postojeći zakon propisuje za ista djela.

Mijenjat će se samo novčane kazne

Tako je, npr., sada propisano da će se onaj koji se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način kazniti kaznom od 20 do 170 eura ili zatvorom do 30 dana.

"Uočava se veliki nerazmjer između propisane visine novčane kazne u odnosu na mogućnost izricanja kazne zatvora. Naime, kazna zatvora je sama po sebi teža vrsta sankcije i predviđena je za 'teže' prekršaje pa bi iz tog razloga i novčane kazne u tim prekršajima trebale biti propisane u većim iznosima", objašnjavaju u MUP-u koji je u javnu raspravu uputio najavu da će izmijeniti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ovim izmjenama će se u zakonu mijenjati samo iznosi kazni u postojećim odredbama, ne i njegov sadržaj. Potpuno novi zakon, za čiju je izradu prošli tjedan imenovana međuresorna radna skupina, a koji bi trebao biti suvremeniji i prilagođeniji europskim praksama, ne treba očekivati prije kraja godine.

Tako će umjesto dekriminalizacije prostitucije, za koju se žestoko zalažu nevladine udruge i vladini uredi za ljudska prava, kao i policija i suci praktičari, a o čemu je upravo prošli tjedan predstavljeno istraživanje, MUP predložiti još strože kažnjavanje samih prostitutki, piše Jutarnji list.

Dnevnik.ba

19. veljača 2024 22:14