StoryEditor

MUP Hrvatske: Informirajte migrante o zakonitom ulasku u RH

Piše D  /  16.12.2018., 12:12h

"Ulazak izvan graničnog prijelaza nije zakonit ulazak te ga Republika Hrvatska neće dopustiti. Želimo spriječiti moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata koji će se s područja drugih država, prvenstveno s područja BiH i Srbije, upustiti u pokušaj nezakonitog ulaska u Hrvatsku", izvijestio je sinoć MUP.

Podsjećaju da se migranti, kako bi se domogli svojeg krajnjeg odredišta u zemljama zapadne Europe, često izlažu situacijama koje ponekad završe tragično. "MUP je ove godine evidentirao devet slučajeva smrtnog stradavanja migranata, a radilo se o utapanjima i pothlađivanju. Ovakvi slučajevi evidentirani su i prošle godine", navodi se. 

Ističu i da će hrvatska policija ustrajati u "dosljednom provođenju nacionalnog zakonodavstva kojim se osigurava zaštita državne granice i pravne stečevine Unije te vanjske granice Europske unije, kao i sigurnost građana RH, a u konačnici i sigurnost građana Europske unije. Najbolji pokazatelj te namjere je broj procesuiranih nezakonitih prelazaka državne granice, kao i uhićenih krijumčara ljudi". U MUP-u poručuju da će, ako se bilo tko odluči na sprječavanje policijskih službenika u obavljanju dužnosti čuvanja državne granice, oni poduzeti "sve zakonom raspoložive mjere i mehanizme". "Pri tome mislimo na mjere i mehanizme propisane hrvatskim, ali i europskim zakonodavstvom, poput mjera odvraćanja, sukladno Zakoniku o šengenskim granicama, kao i readmisijske postupke", priopćio je MUP.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 08:36